Mogelijk moeten varkens geruimd na bezettingsactie dierenactivisten

Dierenactivisten maandag bij de boerderij in Boxtel.
ANP Dierenactivisten maandag bij de boerderij in Boxtel.
Volstrekt onacceptabel en afkeurenswaardig. Zo betitelt boerenvoorman Wim Bens de bezettingsactie van een varkensbedijf in het Nederlandse Boxtel (Noord-Brabant). Zo’n honderd dierenrechtenactivisten van de organisatie Meat the Victims drongen gistermiddag de varkenskwekerij binnen waar ze “gewonde dieren” voor verzorging widen evacueren. De oproerpolitie heeft de actievoerders 's avonds laat uit de stallen verwijderd. Onder hen zijn enkele Belgen. Tientallen boeren hielden een spontane tegenbetoging waarbij enkele auto's van activisten in de gracht zijn beland. 

“Dit kan niet, dit willen we niet en dit mag nooit meer gebeuren”, aldus de voorzitter van de  Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO). Bens maakt zich grote zorgen over het welzijn van de dieren. “Dit veroorzaakt veel onrust onder de dieren en de boeren, maar nog veel erger is het gevaar op mogelijke ziektes.” 

Bens wijst er op dat in grote delen van Europa de Afrikaanse varkenspest heerst (onder meer in de Belgische provincie Luxemburg, red.) en dat de actievoerders de ziekte zomaar kunnen verspreiden. "Varkensboeren doen alles om besmettingen buiten de deur houden met schone laarzen, kleding en sluizen en dan komen er in een keer mensen binnen uit ik weet niet waar. Dit is volstrekt onverantwoord. We maken ons grote zorgen.”  Boxtel ligt op zo’n veertig minuten rijden van het Belgische Arendonk. 

“Heel erg trieste balans”

De boerenvoorman heeft al geluiden opgevangen dat er uit voorzorg wellicht geruimd zou moeten worden. Bens: “En dat zou wel een heel erg trieste balans zijn van deze actie”

Namens de ZLTO overlegt Bens vandaag met LTO Nederland, POV (branchevereniging van varkensboeren) over hoe dergelijke acties in de toekomst voorkomen kunnen worden. “Wat dit kan echt niet. Wij willen met iedereen overal over praten en dan kan dit gewoon niet.”

De Producenten Organisatie Varkenshouder (POV) wil nog vandaag op hoog niveau overleg. De organisatie is laaiend van woede over de bezettingsactie. Eric Stiphout uit Sambeek, vice-voorzitter vindt het volstrekt onacceptabel dat zo’n honderd mensen zomaar een boerenbedrijf bezetten, de dieren in gevaar brengen en de bedrijfsvoering volstrekt verstoren en daar tien uur kunnen blijven. “Op welk punt zijn we dan in Nederland beland. Dit is toch volstrekt onacceptabel.”

De POV liet afgelopen weekend nog weten te vrezen dat dierenactivisten na een internationaal congres, afgelopen weekend in Amsterdam, mogelijk acties zouden voeren bij boerenbedrijven. 

“En zie wat er nu gebeurd is. Ze breken zomaar een bedrijf open. Bij onze achterban is met verbazing, verdriet en enorme boosheid gereageerd op deze volstrekt onverantwoorde actie. Temeer omdat wij al geluiden hadden gekregen - en daar ook voor gewaarschuwd hebben - dat dit er aan zat te komen. Als bestuur waren we gisteravond in Boxtel en zijn we nauw betrokken geweest bij de gang van zaken.”

Achterban rustig houden

Volgens Stiphout is de POV er in geslaagd om haar achterban ‘rustig te houden’. ”De emoties lopen bij varkensboeren in heel Nederland hoog op. Dat is ook niet zo vreemd, want jouw bedrijf kan het volgende zijn, maar we zijn erin geslaagd om de gemoederen redelijk te kalmeren.”

In de Nederlandse politiek is ontstemd gereageerd op de actie. Regeringspartijen CDA en VVD willen dat minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) vanmiddag nog tekst en uitleg komt geven in de Kamer. Ook GroenLinks en zelfs de Partij voor de Dieren vinden de actie onacceptabel. 

Tientallen boeren zakten met hun tractor af naar de boerderij uit onvrede met de bezetting door activisten van ‘Meat the Victims’.
ANP Tientallen boeren zakten met hun tractor af naar de boerderij uit onvrede met de bezetting door activisten van ‘Meat the Victims’.
Tientallen boeren zakten met hun tractor af naar de boerderij uit onvrede met de bezetting door activisten van ‘Meat the Victims’.
ANP Tientallen boeren zakten met hun tractor af naar de boerderij uit onvrede met de bezetting door activisten van ‘Meat the Victims’.
Politie bij de door activisten bezette stal in Boxtel (Noord-Brabant). De demonstranten zijn gisteravond door de oproerpolitie uit de stal gehaald.
ANP Politie bij de door activisten bezette stal in Boxtel (Noord-Brabant). De demonstranten zijn gisteravond door de oproerpolitie uit de stal gehaald.11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • guido vermeyen

  Wel beste varkensboeren, als de stallen volgende regels zijn en de dieren een knus aangenaam leven hebben dan hoeft die "bezetting" niet...toch simpel ?Logica....

 • karel vandamme

  @ Christel: je hoeft niet te breken en te beschadigen om actie te voeren. Dat is een groot misverstand. Je krijgt veel meer en spontaan respect voor een actie zonder schade....

 • Victor Munster

  Dat met het ruimen van die dieren gaat nog wel meevallen denk ik. Ik zie dat die aktievoerders speciale kledij dragen. Toch weinig sympathie voor dergelijke acties door een hoopje tafelspringende pubers die zo nodig eens in de krant en op TV willen komen.

 • Jos Spriet-Dewaele

  Hoop dat ze van iedereen de vingerafdrukken afgenomen hebben zodat men weet op wie de schade de verhalen. Maar schandalig dat de politie pas na uren te laten betijen ingreep Van wie kregen ze de opdracht om de bezetters te laten begaan ? Hadden de buren buren niet ingegrepen zaten die bezetters waarschijnlijk nog in de stallen

 • Peter Janssen

  Broodroof plegen op mensen om dieren te redden waardoor diezelfde dieren afgemaakt moeten worden? Wie begrijpt dit nog? En waarom várkensboeren? Ik heb het gehád met die grasvretende vleeshaters die mij het recht menen te kunnen ontzeggen om te kiezen wát IK eet.Ik dwing vegetariërs/veganisten toch ook niet om vlees te eten?!!!