Moeder verschoont luier zoontje en ontdekt dat hij besneden is

thinkstock
Na vier jaar strijden heeft een moeder uit Nottingham eindelijk gerechtigheid gekregen. De politie heeft drie verdachten opgepakt omdat ze zonder haar toestemming haar drie maanden oude zoontje zouden hebben besneden.

De moeder, die niet met haar naam in de publiciteit wil, ontdekte in juli 2013 dat haar zoontje was besneden toen zij hem wilde verschonen. "Ik opende zijn luier en werd hysterisch. Het was zelfs zo erg dat ik de kamer moest verlaten. Zijn hele luiertje zat onder het bloed", vertelt ze tegen de BBC.

Volgens de vrouw is haar zoontje besneden toen hij bij opa en oma van vaders kant ging logeren. De grootouders hebben een islamitische achtergrond. Na het ontdekken van de besnijdenis heeft de moeder onder meer aangifte gedaan van mishandeling, maar de zaak werd in 2014 afgedaan als niet-strafbaar.

De besnijdenis is slecht uitgevoerd, slechts de helft van zijn voorhuid is verwijderd

Moeder

Actiegroep

De moeder, nog steeds diep verontwaardigd, besloot niet op te geven en schakelde Saimo Chahal in, een advocaat die  werkt voor een actiegroep die zich inzet voor een verbod op besnijdenissen in Groot-Brittannië. Met succes. De politie heropende het onderzoek en arresteerde deze week drie personen: een 61-jarige arts die de besnijdenis zou hebben uitgevoerd, en de 44-jarige opa en 47-jarige oma van het jongetje. Ze worden verdacht van samenzwering met als doel het toedoen van ernstig lichamelijk letsel. De rol van de vader van het jongetje is onbekend.

De moeder heeft toegezegd zich te blijven inzetten om de bewustwording rond besnijdenissen van jongetjes te vergroten. Volgens haar heeft haar zoontje, die inmiddels vier jaar is, erg veel last van de ingreep. "Sinds hij kan praten, klaagt hij dat het pijn doet. Ik geef hem vaak crème om de pijn te verzachten, en heb hem verteld dat hij misschien later een nieuwe operatie nodig heeft. De besnijdenis is namelijk slecht uitgevoerd, slechts de helft van zijn voorhuid is verwijderd."

Het zijn vooral jongetjes uit islamitische of joodse gezinnen die in Europa worden besneden. Bij joodse jongetjes gebeurt dat op de achtste dag na de geboorte. Bij moslims moeten jongetjes doorgaans tussen hun vierde en tiende onder het mes. Het besnijden is een eeuwenoude traditie, en komt volgens tegenstanders deels voort uit het ontmoedigen van masturbatie. Over de eventuele positieve gevolgen wat betreft hygiëne, wordt al jarenlang getwist.