Moeder van migrant die samen met dochtertje verdronk: “Ik vind troost in idee dat ze in elkaars armen stierven”

Rosa Ramirez (links) huilt als ze vertelt over haar gestorven zoon en kleindochter.
AP/AFP Rosa Ramirez (links) huilt als ze vertelt over haar gestorven zoon en kleindochter.
De moeder van de man die samen met zijn 23 maanden oude dochtertje verdronk toen hij de Rio Grande probeerde over te steken om de Verenigde Staten binnen te raken, heeft verteld dat ze het erg moeilijk vindt om naar de - intussen iconische - foto van hun aangespoelde lichamen te kijken. Maar ze vindt er ook troost in, zo zegt ze. “Ze stierven in elkaars armen.”

De foto van Óscar Alberto Martínez Ramírez (26) en de kleine Valeria ging gisteren de wereld rond. De man was samen met zijn vrouw Tania Vanessa Avalos (21) en hun dochtertje uit El Salvador vertrokken om in de Verenigde Staten een nieuw leven te beginnen. Ze waren al onderweg sinds begin april en toen aan de grens met de VS duidelijk werd dat ze ook daar nog een lange en onzekere wachttijd tegemoet gingen, besloot Ramírez zondagavond de Rio Grande over te zwemmen.

Paniek

Hij hielp eerst zijn dochtertje over, maar toen hij terugkeerde om zijn vrouw te helpen, rende het meisje in paniek het water in. Hij probeerde nog om haar te redden, maar de stroming was te sterk. Ze werden de volgende morgen gevonden. Een journaliste van de Mexicaanse krant La Jornada fotografeerde hun aangespoelde lichamen. Ramírez had zijn dochtertje in zijn T-shirt gestopt zodat hij haar niet kwijt zou raken en het meisje had haar arm om zijn nek geslagen.


“Het is vreselijk en schokkend, dat beeld”, vertelt Rosa Ramírez, moeder van Óscar en oma van Valeria aan persagentschap AP. “Tegelijk geeft het me een teder gevoel. Op geen enkel moment heeft hij haar losgelaten. Je kan zien hoe hij haar beschermde. Ze stierven in elkaars armen.” (lees hieronder verder)

Oma Rosa Ramirez wordt verteerd door verdriet.
AP Oma Rosa Ramirez wordt verteerd door verdriet.
Óscar Alberto Martínez Ramírez, zijn vrouw Tania Vanessa Avalos en hun 23 maanden oude dochtertje Valeria.
RV Óscar Alberto Martínez Ramírez, zijn vrouw Tania Vanessa Avalos en hun 23 maanden oude dochtertje Valeria.

Het gezin woonde samen met Rosa in San Martin, aan de rand van San Salvador. Haar zoon werkte in een pizzeria, zijn vrouw in een fastfoodrestaurant. Het koppel zou uit economische overwegingen de reis naar de VS aangevat hebben. “Ik zei nog tegen hem: ‘Zoon, ga niet. En als je het toch doet, laat dan het meisje bij mij.’ Maar hij antwoordde: ‘Nee, mama. Hoe kan je denken dat ik haar zou achterlaten.’”, aldus de oma. Nu voelt ze alleen nog “een leegte die niemand kan opvullen”.

Lichamen

Vandaag zouden de lichamen van Óscar en Valeria overgevlogen worden naar El Salvador. Tania was helemaal in shock volgens de immigratiedienst, die haar opving, en zal mee terugkeren met de lichamen van haar geliefden. 

Lees ook: Valeria en haar papa symbool voor Amerikaanse vluchtelingencrisis? “Keerpunt zal het niet worden. Dat lukt iconische foto’s nooit”

Tania tijdens de zoektocht naar haar vriend en hun dochter.
REUTERS Tania tijdens de zoektocht naar haar vriend en hun dochter.
Tania verlaat het mortuarium in Matamoros, Mexico.
REUTERS Tania verlaat het mortuarium in Matamoros, Mexico.17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  Er zijn er hier precies nog beschaamd dat wij gewerkt hebben voor onze huidige welvaart terwijl dictators hun volk laten verhongeren die nu hier een beter leven komen zoeken.@jintha:ken je geschiedenis,wij vluchtten naar buurlanden onder de oorlog,géén 6.000km verder.Elk land heeft de plicht om te zorgen voor een beter leven van hun bevolking,de hele wereld opvangen zal niet lukken,das logica tenzij jullie je kleinkinderen een arm derdewereldland willen nalaten.

 • Diane Bernaerts

  Zelfs op Fox beginnen ze nu de hardvochtige Trump-politiek aan te klagen: Shep Smith van Fox berichtte hierover met een krop in de keel en tranen in de ogen. En zelfs Fox stelt dat asiel aanvragen een récht is. En @Ivo: als men het via de officiële weg zo goed als onmogelijk maakt om dat nog te doen, begrijp ik best dat mensen het op andere manieren proberen. Deze mensen waren ook niet van plan om in de illegaliteit te verdwijnen: eenmaal de Rio Grande over, wilden ze zich aangeven.

 • jintha peeters

  men vergeet dikwijls waarom ze vluchten en ook hoeveel mensen vanuit belgie zijn gevlucht voor ziekte's oorlogen hongersnood enz men kiest niet waar men geboren wordt maar de wereld is van iedereen en ludwig nog iets hoeveel landen zijn rijk geworden van de landen die ze vroeger onder hun bewind hadden

 • Ivo Vandeneynde

  Het is erg voor de vader en zijn dochter én voor de overgbleven familie. Maar we mogen ook niet goedkeuren dat mensen illegaal een land binnenkomen. Dat moet via de officiële weg gebeuren. Vergelijk maar eens met jezelf: je haalt vrienden in nood in je huis maar je wil wel weten wie er in jouw huis is. Je wil toch niet dat er zonder jouw medeweten plots extra mensen in jouw huis zitten? Logisch nadenken.

 • Jurgen Meurs

  Echt serieus beschaamd om sommige reacties hieronder.Is het nu echt zo moeilijk om te vatten dat mensen dusdanig wanhopig kunnen zijn op een beter leven voor hen, voor hun kinderen dat ze risico's willen nemen, moeten nemen om hen een toekomst te kunnen geven?!! En beste Ludwig alle vooruitgang waar de westerse wereld voor geknokt heeft?!? Laat me niet lachen alle westerse vooruitgang is gebouwd op de uitbuiting van de kolonies en de slavenhandel.