Moeder van 33-jarige vrouw uit Sint-Niklaas die werd neergestoken weer vrijgelaten, “geen sprake van misdrijf”

Buurtbewoners leggen bloemen neer bij de woning in De Ruyterlaan.
Camile Schelstraete Buurtbewoners leggen bloemen neer bij de woning in De Ruyterlaan.
De moeder van de 33-jarige Leila H. uit Sint-Niklaas, die woensdag overleed ten gevolge van steekwonden, is vrijgelaten. Het Openbaar Ministerie (OM) ziet haar niet langer als verdachte en gaat uit van zelfdoding. Buren hebben intussen bloemen neergelegd voor de woning van de familie, niet alleen uit respect voor het slachtoffer, maar ook om de moeder een hart onder de riem te steken nadat ze dagenlang onschuldig zat opgesloten.

De feiten speelden zich vorige week woensdag af rond 3 uur op straat in de De Ruyterlaan in het Nederlandse Clinge. Buurtbewoners werden wakker door tumult en troffen buiten de 33-jarige Leila H. aan. De vrouw was zwaargewond door steken met een scherp voorwerp. Voor het huis van haar 63-jarige moeder zakte ze in elkaar. Haar moeder klopte in paniek bij meerdere huizen aan. Verschillende buren gingen naar buiten om haar hevig bloedende dochter te helpen. Tevergeefs, ze stierf aan haar verwondingen.

Haar moeder vertelde de buren dat Leila zichzelf iets had aangedaan, maar speurders twijfelden aan haar verklaringen. De moeder werd dezelfde dag nog aangehouden als verdachte. Vrijdag besloot de rechter-commissaris haar langer vast te houden voor onderzoek. Zaterdag concludeerde het OM echter dat daar geen reden meer voor is. Het zou gaan om zelfdoding. “Het is vervelend dat we in die omstandigheden de moeder hebben aangehouden, maar we moesten het zeker voor het onzekere nemen”, zegt OM-woordvoerder Martine Pilaar.

“Moeder stond altijd voor haar klaar”

Leila H. woonde al meer dan acht jaar in een appartement in de Truweelstraat in Sint-Niklaas. Buren omschrijven haar als een zorgzame en lieve moeder voor haar twee kinderen van 4 en 7 jaar. Na de scheiding met haar echtgenoot meer dan een jaar geleden stond ze er alleen voor. “Maar ze kreeg heel veel hulp van haar familie”, weten de buren. “Haar mama stond altijd voor haar klaar. Na haar scheiding zorgde zij ervoor dat haar flat opnieuw bemeubeld werd en ze kon ook financieel altijd op haar terugvallen. We hebben geen moment kunnen geloven dat zij haar dochter iets zou kunnen aandoen.”

Leila H. kwam door steekwonden om het leven.
rv Leila H. kwam door steekwonden om het leven.

De buren bevestigen wel dat Leila een moeilijke periode achter de rug had. “Toen ze nog gehuwd was, moest de politie enkele keren tussenbeide komen omdat er problemen waren. Uiteindelijk heeft ze dan toch de stap gezet om te scheiden, maar de breuk viel haar niettemin erg zwaar.” Leila belandde uiteindelijk in een zware depressie en liet zich ook een tijdje opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis. Ze schaamde zich ervoor want aan buren vertelde ze dat ze een tijdje bij haar moeder was gaan inwonen. Die bekommerde zich intussen wel om de twee kinderen. Na de zomervakantie keerde ze terug naar haar flat voor de start van het nieuwe schooljaar. Enkele dagen voor haar dood werd ze thuis opgehaald door haar moeder om samen de kerstvakantie door te brengen.

Bloemen neergelegd voor woning

Voor het huis in Clinge hebben buurtbewoners intussen bossen bloemen neergelegd. “Ik wil de familie zo een hart onder de riem steken”, zegt buurtbewoner Jeanine van Dorsselaer. “Ik doe het voor dat meisje. Het is een vorm van meeleven. Als haar moeder terugkomt dan we gaan haar als buurt allemaal steunen. Op allerlei manieren. Ze stond voor 300 procent achter haar dochter.”

De buurvrouw die het slachtoffer reanimeerde is nog te veel van slag om erover te praten. “Het is allemaal niet te bevatten”, klinkt het. De politie heeft slachtofferhulp voor de buren ingeschakeld. “Het is echt heel heftig voor de familie en zeker voor haar kinderen. Haar moeder woonde hier al 32 jaar”, zegt buurvrouw Van der Geest. “Haar dochter groeide hier op en speelde met onze kinderen”, vult Van Dorsselaer aan. “Het is zo onwerkelijk allemaal.”

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht op het gratis nummer 1813 of chatten op www.zelfmoord1813.be.

Bloemen bij woning in De Ruyterlaan waar de vrouw is overleden.
Camile Schelstraete Bloemen bij woning in De Ruyterlaan waar de vrouw is overleden.2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Benny Marcelo

    De onschuldige moeder, die net haar dochter verloor, werd door meneer de rechter-commissaris opgepakt, kwestie van zeker te zijn. Wordt die vent niet ontslagen voor zoveel onbekwaamheid?

  • guido vermeyen

    De mensen zien het echt niet meer zitten, daar moet heel dringend iets aan gedaan worden. Blijkbaar is dat weer geen prioriteit. En uiterlijke tekenen van depressie moeilijk te zien.....mensen moeten ook rapper hulp vragen, maar trots kan zoiets teniet doen..