Moeder terrorist verbijsterd door aanval van “aardige zoon”, nochtans stond hij in top 5 van gevaarlijkste jihadi’s

Mesaanvaller Sudesh Amman vroeger en tijdens een recent beeld.
Haleema Khan/Met Police Mesaanvaller Sudesh Amman vroeger en tijdens een recent beeld.
Toen Haleema Khan (41) vernam dat er in Zuid-Londen een terroristische aanval had plaatsgevonden, bekroop haar het enge gevoel dat haar zoon verantwoordelijk was. Nochtans had hij haar een paar uur eerder nog gebeld en gevraagd om voor hem een maaltijd te bereiden. De vrouw verspreidde enkele jeugdfoto’s van haar “aardige zoon” en vertelde dat ze geloofde dat Sudesh Amman was geradicaliseerd in de gevangenis. Volgens de inlichtingendiensten stond de jongeman in de top 5 van gevaarlijkste jihadi’s op Britse bodem. Toch kwam hij vervroegd vrij en ondanks het feit dat hij onder actieve politiebewaking stond, kon hij toeslaan met een mes en twee slachtoffers maken.

Sudesh Amman haalde zondag met zijn mes meedogenloos uit in een winkelstraat in Streatham. Een van de slachtoffers, een mannelijke veertiger, werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, maar verkeert niet meer in levensgevaar. Een tweede slachtoffer, een vrouwelijke vijftigplusser, mocht na verzorging het ziekenhuis verlaten. Een vrouwelijke passant liep lichte verwondingen op door rondvliegend glas, afkomstig van een ruit die sneuvelde door een politiekogel. De dader met nepbomgordel rond het lichaam, werd snel uitgeschakeld door agenten in burger.

Haleema Khan vertelde aan Sky News dat ze zich realiseerde dat haar zoon was doodgeschoten toen ze beelden zag waarin hij bloedend op de grond lag in een winkelstraat in Streatham. De moeder van zes kinderen was verbijsterd over de mesaanval van haar zoon en zei dat hij ervan droomde om aan de slag te gaan in het domein van de biomedische wetenschappen.

Haleema Khan verspreidde enkele jeugdfoto's van haar zoon.
Haleema Khan Haleema Khan verspreidde enkele jeugdfoto's van haar zoon.

Maar in december 2018, hij was dan nog maar zeventien jaar, werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens het bezit en de verspreiding van terroristisch materiaal.

Hij kwam vorige maand ‘automatisch’ vrij nadat hij nog niet de helft van zijn driejarige celstraf had uitgezeten. De door messen geobsedeerde jongeman fantaseerde over het uitvoeren van een terreuraanval met een mes of met zuur en deelde ook propaganda van al-Qaeda en IS in een WhatsApp-groep die door zijn familie werd gebruikt.

Onder actieve politiebewaking

De Britse politie hield de jongeman na zijn vrijlating in de gaten omdat de vrees bestond dat hij nog steeds zeer radicaal was. Volgens de inlichtingendiensten stond de jongeman in de top 5 van gevaarlijkste jihadi’s op Britse bodem. Hij stond ten tijde van de mesaanval onder actieve politiebewaking. Dat zou verklaren hoe het mogelijk was dat agenten in burger zo snel na het eerste signaal van een aanvaller met een groot mes ter plekke waren en nog veel erger konden voorkomen.

Haleema Khan verspreidde enkele jeugdfoto's van haar zoon.
Haleema Khan Haleema Khan verspreidde enkele jeugdfoto's van haar zoon.

Khan, die afkomstig is uit Sri Lanka, vertelde dat ze enkele uren voor de aanval nog met haar zoon sprak en dat hij “normaal” leek. Hij vroeg haar om een maaltijd te bereiden. Maar terwijl ze vocht tegen de tranen zei ze dat ze meteen het gevoel kreeg dat haar tienerzoon verantwoordelijk was voor de gruweldaad omdat het in Zuid-Londen was gebeurd, de plek waar haar hij verbleef nadat hij onder voorwaarden was vrijgekomen.

Een familielid vertelde aan Daily Mail: “Haleema walgt van wat hij heeft gedaan en zijn overtuigingen, maar ze is een moeder en heeft een zoon verloren, dus ze is erg overstuur en verdrietig.”

Volgens Khan raakte haar tienerzoon geradicaliseerd door het bekijken van onlinepropaganda en werd zijn visie nog radicaler tijdens zijn verblijf in de gevangenis.

“Hij bekeek dingen online die hem hersenspoelden. Hij was een beleefde, aardige, lieve jongen. Hij glimlachte altijd.”  De vrouw wil hem zo snel mogelijk begraven, maar zijn lichaam is nog niet vrijgegeven.

“Ik ben zo van streek, hij was amper 20 jaar oud.”

Haleema Khan verspreidde enkele jeugdfoto's van haar zoon.
Haleem Khan Haleema Khan verspreidde enkele jeugdfoto's van haar zoon.

Johnson geeft toe: “VK deradicaliseert zeer weinig opgesloten terroristen

De Britse premier Boris Johnson heeft moeten toegeven dat Groot-Brittannië “zeer weinig” opgesloten islamistische terroristen deradicaliseert. De aanslag van Sudesh Amman - een veroordeelde terrorist - enkele dagen na zijn vrijlating, deed het politieke debat hierover fel oplaaien. 

Johnson beloofde de regels voor automatische vrijlating van veroordeelde terroristen na afloop van hun gevangenisstraf aan te passen. Maar hij moest dus toegeven dat hun herstel in de gevangenis “zeer moeilijk” verloopt. “De successen zijn echt zeer zeldzaam”, zei Johnson. “We moeten erover nadenken hoe we daarmee omgaan in ons strafrechtelijk systeem.”

De oppositie bekritiseerde de regering omdat die gesnoeid heeft in het aantal politieagenten het voorbije decennium. Ook neemt ze het de regering kwalijk dat er onvoldoende wettelijke controle is voor veroordeelde terroristen.
10 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Robert Henneman

  europa is verloren, maar dat mag niet gezegd worden. we moeten immers tolerant zijn,we sponseren om moskees te bouwen,we geven geld zodat er zeker niet gewerkt moet worden en we mogen zeker niet racistisch zijn en ons eigen goed beschermen .denk daar maar eens over na, politici.

 • birgit vanderest

  er zijn er hier nog zo'n aardige mannetjes gepaseerd die we niet vlug zullen vergeten. enkel ticketje retour met de familie erbij. Dat ze ginder maar braaf en aardig wezen.

 • Marianne Van den Lemmer

  Het was toch zo'n lief manneke...

 • Peter Janssen

  Dringend hoofddoekjes gaan verbieden want moeders steken daardoor hun kop in het zand voor hun ouderlijke verantwoordelijkheid,het is altijd een ander zn schuld dat hun snotneuzen radicaliseren.De ogen van politici moeten dringend opengaan,radicalen pamperen werkt níet: die moeten eruit,terug waar ze vandaan komen en élk slachtoffer van terroristen is op het geweten van politici door plichtsverzuim om de maatschappij te beschermen tegen moordenaars.

 • William Bonny

  Gewoon na 1ste vermoeden van redicalisering direct famillie+dader het land uitzetten !!!, Ze zullen wel beter hun kinderen onder controle houden!!!, En al de rest zijn vijgen na Pasen!!!, Die moeder heeft meer medelijden met haar zoon de moordenaar, Dan met de slachtoffers en mensen die in zulke onveilige omstandigheden moeten leven!!!,