Moeder stopt op vraag van haar dochter na 9 jaar met borstvoeding

Het Amerikaanse tijdschrift TIME publiceerde in 2012 deze controversiële cover. TIME wou de discussie openen over borstvoeding bij grotere kinderen.
Reuters Het Amerikaanse tijdschrift TIME publiceerde in 2012 deze controversiële cover. TIME wou de discussie openen over borstvoeding bij grotere kinderen.
Een Engelse mama geeft sinds twee maanden haar negenjarige dochter niet langer de borst. Sharon Spink (50) stemde in met de vraag van dochter Charlotte om het zogen te stoppen. Als het aan de moeder zelf had gelegen, had ze de voeding voortgezet, verklaarde ze aan Britse kranten.

Sharon is een voorstander van ‘attachment parenting’ waarbij de moeder zolang als gewenst borstvoeding geeft, ook al is het kind al een kleuter of ouder. De moeder van vier kinderen werd al eerder in de Britse pers opgevoerd en kreeg toen beschuldigingen van kindermishandeling over zich. Een enkeling sprak zelfs over pedofilie. De Engelse trekt zich niets aan van de kritiek. Ze gaat er prat op dat het zogen haar dochter comfort en een betere gezondheid heeft opgeleverd. Tussen hen is een erg innige band ontstaan, volgens Sharon door de jarenlange borstvoeding. Ze was vastbesloten om haar jongste dochter borstvoeding te geven, temeer omdat dit niet lukte bij haar drie oudere kinderen.

De borstvoeding ging normaal worden afgerond op de tiende verjaardag van Charlotte, in april 2019. Ze gaf haar mama twee maanden geleden te kennen al eerder te willen stoppen de moedermelk te drinken. Sharon heeft daar vrede mee. Charlotte kreeg tot haar vijfde de borstvoeding in het openbaar, daarna enkel thuis. Met haar vriendinnetjes op school praatte ze er niet echt over.

De Wereldgezondheidsorganisaties raadt exclusieve borstvoeding tot zes maanden aan, daarna zouden mama’s dit best tot het tweede levensjaar moeten volhouden. Dit in combinatie met gezonde voeding.

Sharon is dan wel zelf gestopt met zogen, in de toekomst wil ze andere mama’s bijstaan als borstvoedingsconsulente. “In veel landen is het volkomen normaal om oudere kinderen borstvoeding te geven. Ik heb het gevoel dat mijn lichaam doet wat het hoort te doen. Dit is nu eenmaal waar borsten voor bedoeld zijn”, besluit ze.
52 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Eida Lam

  Degoutante aandacht zoeksters, op de rug van haar eigen kind dan nog wel.

 • Freddy De Vos

  Moeder natuur heeft de borsten ontworpen met een doel!

 • romy verhove

  Mooi moet kunnen hij zal stevig gezond en kloek worden.,respect voor deze fiere mama!

 • Peter Dekeyzer

  Graag 15 jaar later een Interview met het jongetje van op die foto.

 • Tania Janssens

  De borsten bij een vrouw zijn gemaakt voor 1 doel. Sommige mannen denken dat het hun eigendom is. Ik heb mijn kinderen ook borstvoeding gegeven en ben er trots op. Uiteindelijk dienen ze ervoor.