Moeder staat terecht voor verzinnen van dood dochtertje

THINKSTOCK
Een vrouw uit Nederlands-Limburg kreeg vorig jaar van honderden vreemde mensen giften nadat ze op Facebook had verklaard dat haar 3-jarige dochter was overleden en ze de begrafenis niet kon betalen. Enkele maanden later kwam uit dat ze het hele verhaal had verzonnen. Vandaag verschijnt de vrouw voor de rechter.

De Nederlandse vrouw vertelde dat haar kind stikte in een stuk appel, terwijl ze in de peuterspeelzaal verbleef. Ze schreef dat ze niet eens fatsoenlijk afscheid kon nemen van haar kind: ze had geen geld voor een uitgebreide begrafenis en de gemeente regelde alleen een budgetuitvaart. 

Het schrijnende verhaal leverde 1.500 euro op via de Facebookpagina van de stichting 'Make a Wish, Do a Gift'. Ook liet iemand speciaal bidprentjes maken en kreeg ze een bloemstuk. Niet veel later bleek het kind in kwestie nog springlevend te zijn. De vrouw verzon het verhaal om geld binnen te halen.

Achterdocht
Inge Minkenberg, oprichtster van de stichting, geloofde in eerste instantie de vrouw. "Toen ze me opbelde was ze voortdurend aan het huilen. Ze is blijkbaar een heel goede actrice".

Toch plaatste ze vraagtekens bij het verhaal toen de vrouw vervolgens vertelde dat haar ex-partner zichzelf van het leven had beroofd, vanwege de dood van hun dochter. Ook daarvoor vroeg ze geld. Na een paar telefoontjes naar mortuaria in Nijmegen, waar de peuter zou worden begraven, ontdekte Minkenberg dat niemand bekend was met het geval. Ze deed meteen aangifte.

Minkenberg heeft er reeds voor gezorgd dat al het geld weer terug is gekomen bij de donateurs.