Moeder Greta Thunberg schept duidelijkheid: “Passage over ‘CO2 zien’ was figuurlijk bedoeld”

Greta Thunberg
EPA Greta Thunberg
In een boek over haar gezin, schrijft de moeder van klimaatactiviste Greta Thunberg: “Greta behoort tot de weinige mensen die koolstofdioxide met het blote oog kunnen herkennen. Zij ziet hoe broeikasgassen uit onze schoorstenen stromen, door de wind naar de hemel opstijgen en onze atmosfeer in een gigantische, onzichtbare afvalberg veranderen.” 

De Duitse kwaliteitskrant Frankfurter Allgemeine -die als eerste een voorpublicatie uit het boek bracht- licht de passage van Malena Ernman eruit en heeft het in een tweet over een “bijzondere gave”. 

Ook HLN maakte er gisteren een stuk over. En VRT NWS belde professor Tytgat om te vragen of dat wetenschappelijk kan: CO2 zien. Maar bedoelt de moeder dat letterlijk of enkel figuurlijk? Dat is uit het fragment -dat we onderaan integraal weergeven- niet exact op te maken.

Daarom contacteerden we de uitgever van het boek in Zweden. “Ik ben geschrokken over de commotie in Duitsland, België en nu ook in Italië”, zegt hij. “Ik kan je verzekeren dat het een metafoor betreft; als je de hele passage leest, sluit die af met het sprookje van ‘De nieuwe kleren van de keizer’ van Christian Andersen. Het is dus zeker niet letterlijk.” In een sms laat ook de moeder weten dat het enkel om beeldspraak gaat.

Lees hieronder de letterlijke passage:

Op een dag ziet Greta’s klas een film over de vervuiling van de wereldzeeën. In de Grote Oceaan drijft een eiland uit plastic afval dat groter is dan Mexico. Greta breekt in tranen uit tijdens de film. Ook haar klasgenoten zijn aangedaan. Op het einde van het lesuur vertelt de lerares dat er maandag een interim juf voor haar zal inspringen, omdat ze dat weekend uitgenodigd is voor een huwelijk in Connecticut, in de buurt van New York. “Wow, wat een geluksvogel bent u, juf”, zeggen de leerlingen.

Buiten, op de speelplaats, is het afvaleiland voor de Chileense kust alweer vergeten. Uit donsjassen met bontkragen worden nieuwe iPhones bovengehaald. En iedereen die ooit al in New York was, is verrukt over hoeveel coole winkels er daar zijn. En in Barcelona, daar kan je toch zo superleuk gaan shoppen. En in Thailand, daar is alles spotgoedkoop. En er is iemand die in de paasvakantie met zijn moeder naar Vietnam gaat. Greta kan dat allemaal maar niet bevatten. In de refter staat er die dag hamburger op het menu, maar Greta krijgt geen hap door haar keel.

In de refter is het warm en benauwd. Er heerst een oorverdovend lawaai en plots is dat vettige stuk vlees op haar bord geen voedingsmiddel meer. Het is de verpletterde spier van een levend wezen dat gevoelens heeft, een bewustzijn en een ziel. Het afvaleiland staat op Greta’s netvlies gebrand. Ze begint te huilen en wil naar huis, maar ze mag niet naar huis en ze moet dode dieren eten en over merkkledij, make-up en gsm’s praten.

Greta heeft een diagnose gekregen, maar dat sluit niet uit dat zij gelijk heeft en dat wij, de anderen, ons allemaal zo hard vergissen als maar mogelijk is. Want hoe ze zich ook inspant, de vergelijking die wij allemaal al opgelost hebben, gaat voor haar niet op. Zij kan die vergelijking, een soort entreekaartje waardoor je in het dagelijkse leven kan functioneren, niet oplossen. Omdat zij wél ziet wat wij, de anderen, niét willen zien.

Greta behoort tot de weinige mensen die koolstofdioxide met het blote oog kunnen herkennen. Zij ziet hoe broeikasgassen uit onze schoorstenen stromen, door de wind naar de hemel opstijgen en onze atmosfeer in een gigantische, onzichtbare afvalberg veranderen. Zij is het kind, wij zijn de keizer. En wij allemaal hebben geen kleren aan.
22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Linda Maes

  Hoe is het in godsnaam mogelijk dat iemand die voor de goede zaak opkomt, en voor iedereens welzijn, zulke tegenstand krijgt? Waarom zijn zoveel mensen negatief ingesteld? Waar komen al die frustraties vandaan? Neem eens de tijd om jezelf te bekijken en zie eens met wat je eigenlijk bezig bent.

 • Christine Laevers

  Als de moeder het boek niet had geschreven, had iemand anders het gedaan. Het is een harde wereld. Metafoor of niet : in grote steden in Azië en elders vermindert de zichtbaarheid vaak en dragen mensen mondmaskers. Omdat het carnaval is zeker ?

 • Marc Geerts

  Ik lees in HLN teveel reclame wanneer amateurs een boek uitbrengen. Lees dit goed hé, ik sorteer, ik rook niet, ik heb geen auto meer, ik gooi geen afval op straat en ik neem een trolly mee als ik ga winkelen en als ik het s'avonds te koud heb dan leg ik een dekentje op mij, dus ik doe meer als genoeg voor het milieu, hier kunnen dle snotneuzen eens een voorbeeld aan nemen. En ik breng geen boek uit.

 • Roger De Volder

  Als je afsluit met een passage van de keizer heeft geen kleren aan dan weet je natuurlijk dat het figuurlijk bedoeld is ... ik ben geen fan maar hier is duidelijk dat de snelle conclusies duidelijk fout waren. Aan de reacties te zien hebben de meeste het letterlijke extract of niet gelezen of nog niet begrepen ...

 • Jean Paul Peelos

  Wat een terugval. Hopelijk heeft ze wat geleerd.