Moeder Greta Thunberg: “Mijn dochter kan CO2 met het blote oog zien”

Greta met haar zus en ouders.
rv Greta met haar zus en ouders.
De 16-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg kan volgens haar moeder Malena Ernman (48) CO2 met het blote oog zien. Dat schrijft ze in het boek ‘Scènes uit het hart. Ons leven voor het klimaat’, dat ze samen met haar gezin heeft geschreven.

Greta werd als kind gediagnosticeerd met obsessief-compulsieve stoornis en het syndroom van Asperger, net als haar jongere zus Beata. De activiste heeft ook een fotografisch geheugen. Ze kent alle hoofdsteden uit haar hoofd en kan alle chemische elementen van het periodieke systeem binnen één minuut opnoemen. Daarnaast heeft ze volgens haar moeder nog een andere gave. “Greta is in staat te zien wat andere mensen niet kunnen zien”, schrijft Malena Ernman in het boek. “Ze kan koolstofdioxide met het blote oog zien. Ze ziet hoe het uit schoorstenen stroomt en de atmosfeer in een stortplaats verandert.”

De krant Frankfurter Allgemeine publiceerde als eerste een voorpublicatie uit het boek. Ook de Duitse kwaliteitskrant lichtte er deze passage uit op Twitter.

Op jonge leeftijd over klimaatverandering leren, zorgde voor een aardverschuiving in Greta’s leefwereld. Acht jaar was ze toen ze voor het eerst op televisie en op school foto’s en beelden zag over de plastic soep in de oceanen, en hoorde dat klimaatopwarming veroorzaakt wordt door menselijke activiteit.“Van de een op andere dag at Greta plots niet meer”, schrijft haar moeder. “Door een eetstoornis moesten we het aantal gnocchi’s in haar bord tellen om te zien of ze wel voldoende binnenkreeg. En om een derde van een banaan op te eten, daar deed ze wel een uur over.” Greta ging niet meer naar school, huilde constant en sprak enkel nog met haar ouders, zus en één leerkracht. Op haar elfde gleed ze weg in een depressie.

Het Zweedse boek verscheen onlangs in het Duits.
Twitter Het Zweedse boek verscheen onlangs in het Duits.

Bekijk ook: Greta Thunberg in tranen in Europees parlement

Uit dat dal kroop ze pas toen ze zich gehoord voelde door haar gezin. Stilaan kon ze haar ouders overtuigen de verwarming lager te zetten, geen vlees meer te eten en niet meer te vliegen. Intussen leeft het gezin veganistisch, hebben ze een eigen groentetuin buiten de stad en rijden ze enkel nog met hun elektrische wagen als ze dat nodig achten. Ook haar moeder vliegt niet meer - nochtans een internationaal vermaarde operazangeres. In 2009 vertegenwoordigde Malena Ernman Zweden op het Eurovisiesongfestival, maar nu koos ze voor een carrière dicht bij huis, in Stockholm. Haar vader Svante, een acteur, werd trouwens genoemd naar de neef van zijn overgrootmoeder: Svante Arrhenius, geboren in 1859, voorspelde als eerste hoe een toename van CO2 voor een broeikaseffect zorgt. (CM)
179 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Richard Kerkhofs

  Wetenschap en dus schoolse vorming is cruciaal. Het gebrek er aan is nefast en dat blijkt duidelijk uit de commentaren hier. Recht is al enkele jaren een leugencampagne aan het voeren, links blijft monddood zitten.

 • Karel Tichmann

  Met alle hysterie, alle angst, alle valse wetenschap, zou het kunnen dat door de mens veroorzaakte opwarming van de aarde is de grootste linksdenkende zwendel is die ooit op het westerse volk is gepleegd? 1934 - het heetste jaar ooit. Geen opwarming in 16+ jaar. Zeeniveau daalde in 2010. Het verwijderen van alle CO2 zou weinig verschil maken. Vulkanen stoten meer CO2 uit dan mensen. Broeikaseffect is vervalst. 2de wet van de thermodynamica is in tegenspraak met de broeikastheorie, etc etc etc..

 • Patrick Verbelen

  Co2 zou ze met het blote oog zien, wat ze niet ziet, is dat ze gebruikt wordt door organisaties die enkel kunnen blijven voortbestaan door subsidies en giften. Die werken met campagnes die tot in het kleinste detail voorbereid zijn, met slecht een doel, zoveel mogelijk geld binnen halen, zo ontstaat de ene hype na de andere, gebaseerd op valse informatie. De enigen die hierin geloven zijn onze politiekers, die zien dan wel geen Co2 maar nieuwe taksen.

 • Leo Hoes

  Hoe is het mogelijk dat iemand zijn eigen kind voorspiegelt dat het superkrachten heeft. Ze wil in het middelpunt van de belangstelling staan want ze heeft geld geroken en de reuk van geld is ook onzichtbaar. Dus, de appel valt niet ver van de boom.

 • Louis Luijckx

  En zo, in een klap verlies je, in mijn ogen uw volledige geloofwaardigheid! No further comment.