Moeder en zoontje van vlucht gezet wegens huidaandoening: “Ik voelde me vernederd”

Jordan Flake en haar zoontje Jackson
RV Jordan Flake en haar zoontje Jackson
Jordan Flake wilde van El Paso naar de stad Dallas reizen met vliegtuigmaatschappij American Airlines, maar moest net voor het opstijgen samen met haar zoontje het vliegtuig verlaten. De reden? Een van de stewards vreesde dat de chronische huidziekte waaraan de moeder en haar oogappel lijden besmettelijk was. “Ik legde uit dat er geen besmettingsgevaar was, maar hij geloofde me niet”, aldus Flake.

“Mijn man is soldaat bij het Amerikaanse leger en is vaak op missie in het buitenland. Vorige week was hij voor een opleiding in El Paso. Ik had hem al twee maanden niet meer gezien. Samen met onze zoon bracht ik hem een bezoekje. Donderdag was het jammer genoeg tijd om terug naar huis te keren. Toen we aan boord van het vliegtuig stapten, sprak een van de stewards me aan. Hij vroeg me wat ‘de vreemde vlekken’ op onze gezichten waren. Ik vertelde hem dat mijn zoontje en ik ichthyosis hebben”, zegt de vrouw aan de Amerikaanse krant ‘The Washington Post’. 

Ichthyosis is een niet besmettelijke chronische huidafwijking waarbij het bovenste deel van de huid, de hoornlaag, dikker is dan anders. De huid wordt daardoor zeer droog en schilferig. Tot op heden is er nog geen genezende oplossing voor deze genetische huidziekte gevonden. De behandeling bestaat uit ondersteunende medicatie en crèmes om de jeuk te bestrijden. 

(Lees hieronder verder.)

Jackson heeft sinds de geboorte ichthyosis.
RV Jackson heeft sinds de geboorte ichthyosis.

Vernederd

“Ik legde de man uit dat er geen besmettingsgevaar voor de andere passagiers was. Hij geloofde me niet en eiste een medisch attest. Dat had ik helaas niet bij me. Niemand heeft me immers ooit gevraagd om dat te tonen”, aldus Flake. De vrouw stelde voor om haar behandelende arts te contacteren, maar de steward zocht informatie op via Google. “Hij sprak met de piloot en het andere personeel aan boord en zei vervolgens dat we om veiligheidsredenen het vliegtuig moesten verlaten”. 

Flake, die uiteindelijk met een andere vliegtuigmaatschappij naar Dallas reisde, is niet te spreken over de manier waarop zij en haar zoontje behandeld werden door de man. “Ik voelde me vernederd. De andere passagiers staarden ons aan toen we van boord moesten. Ik wil excuses van American Airlines en eis dat de vliegtickets terugbetaald worden”, vertelt de misnoegde moeder.

Een woordvoerder van American Airlines zegt aan ‘The Washington Post’ dat de directie het incident betreurt. “We willen onze excuses aanbieden aan mevrouw Flake en onderzoeken momenteel het incident”, klinkt het.  

Bekijk ook:
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • rolle DeMuyl

  inderdaad cabinepersoneel zijn geen dokters en mogen dan ook geen medische conclusies treken of beoordelen en als je hier voor een attest moet hebben moet ik dat ook voor mijn ingegroeide nagel aan mijn teen

 • Ronny Biesen

  Waarom is hier een attest nodig? Indien de steward twijfelt heeft hij in 10 minuten een arst gebeld of bij zich om een medisch oordeel te vellen. Maar de Amerikanen hebben van alles schrik behalve van hun eigen persoon. Het stond hem niet aan en dus moest de vrouw ervan af. Ik zou hem meteen ontslaan. Hij is geen dokter, heeft geen medisch advies gezocht en is niet gemachtigd om dit oordeel te vellen.

 • Linde Segaert

  Deze mensen hebben wel geen enkele ziekte. Ze vertonen alleen een iets andere huid dan de meeste andere mensen. En daar plakken we dan zo graag een etiketje op. Zo voelen wij ons net iets beter - omdat wij 'normaal' zijn.

 • Frank De Witte

  Is dat nu echt zo moeilijk om een attest bij je te houden? Moest ik in die situatie zitten zou ik zeker altijd een attest bij mij hebben, zeker met een kind. Waarom moeilijk doen als het gemakkelijk kan? Cabine personeel treft geen schuld, het zijn tenslotte geen dokters en iedereen kan zomaar uit zijn mouw schudden dat het niet besmettelijk is natuurlijk.

 • Barbara Schotte

  Jakke, ben je serieus? Die vrouw en haar kind hebben een huidziekte. Dat op zich is al erg genoeg, zonder dat je nog eens vernederd wordt voor heel het vliegtuig. Ze krijgen waarschijnlijk al genoeg blikken naar hen