Moeder en dochter belanden met slee op zwarte skipiste: Emily (8) overleden

Emily crashte aan hoge snelheid tegen een boom en was op slag dood.
RV Emily crashte aan hoge snelheid tegen een boom en was op slag dood.
Een meisje van 8 jaar is bij een tragisch ongeval op een Italiaanse skipiste om het leven gekomen. Haar mama raakte zwaargewond. De twee wilden gaan sleeën, maar belandden per ongeluk op een zwarte skipiste. Ze sloegen te pletter tegen een boom. De vader en een broertje stonden hen beneden op te wachten.

Emily Formisano (8) en haar mama Renata Dyakowska (38) waren vrijdag naar het skigebied Ritten getrokken in Zuid-Tirol, een streek in Italië waar Duits de voertaal is. Samen met de vader en een broertje wilde het gezin uit het nabijgelegen Bolzano genieten van een dagje sneeuwpret.

Eén van de attracties in het skigebied is een 2,5 kilometer lange rodelbaan, die start aan het middelstation. Emily en haar mama namen echter de lift tot helemaal bovenaan de berg, in plaats van uit te stappen in het middelstation. 

In plaats van uit de lift te stappen aan het middelstation, bleven Emily en haar mama zitten tot bovenaan. Daarna belandden ze tijdens het sleeën op deze zwarte piste.
RV In plaats van uit de lift te stappen aan het middelstation, bleven Emily en haar mama zitten tot bovenaan. Daarna belandden ze tijdens het sleeën op deze zwarte piste.

Op die plaats is het verboden om te sleeën. Er staat daarvoor ook een waarschuwingsbord. Alleen: het opschrift op het bord is in het Duits, en Emily en haar mama begrijpen enkel Italiaans. Of dit taalissue een rol speelde in het tragische ongeluk, is nog niet duidelijk, maar het wordt onderzocht. Mogelijk zagen ze het waarschuwingsbord gewoon niet.

Moeder en dochter begonnen te sleeën op de piste ‘Schwarzsee 2' (nummer 6 op de pistekaart). Die zwarte piste begint bovenaan redelijk vlak, maar daarna zit er een knik in, waarop een steile ‘muur’ naar beneden volgt. De twee raakten al snel de controle kwijt. De moeder probeerde nog om de slee naar de zijkant te sturen. Daar sloegen ze aan hoge snelheid te pletter tegen een boom.

Taalprobleem

Het 8-jarige meisje was op slag dood, haar mama is nog steeds zwaargewond. “Ze waren boven aan die piste aan het sleeën, maar het was daar redelijk vlak”, vertelt vader Ciro Formisano. “We hadden niet door dat het gevaarlijk was.” De politie is een onderzoek gestart tegen de moeder van het meisje wegens nalatigheid. Ook tegen de beheerder van het skigebied loopt een onderzoek, omdat de waarschuwing enkel in het Duits was aangegeven en niet in het Italiaans.

62% van de bevolking in de autonome provincie Zuid-Tirol heeft Duits als voertaal. Ook het Italiaans (23%) en het Reto-Romaanse Ladinisch (4%) heeft een officiële status. De overige 10% van de bevolking heeft naast de drie voornoemde talen een andere moedertaal. Het slee-icoontje naast de verbodstekst op het bord, was blijkbaar ook erg klein afgebeeld. 

Bekijk ook:

Mountainbiker raast met meer dan 100 km/u van skipiste.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • an Vanautgaerden

  Groot verbodbord met slee en groot rood kruis er door verstaat iedereen ten eerste en daar naast ook nog in alle talen...kan ook in andere oorden gebeuren

 • René Lippeveld

  Ik beschouw het als een vreselijk tragisch ongeluk. Minder, veel minder borden wereldwijd, maar duidelijker. We horen het dagelijks en het blijft bij woorden. RIP

 • desruelles sonja

  Groot bord plaatsen met slee erop en met rode streep erdoor heb je geen taal voor nodig begrijpt iedereen

 • Luc Mathys

  @Julien Tytgadt, niet in elke taal, maar in Italië mag je het toch ten minste ook in het Italiaans verwachten? Hoewel... Ik denk dat het hier in Vlaanderen ook alleen maar in het Nederlands zou staan?!

 • maike van gool

  heel triest!!