Modi bereidt samenstelling regering voor in India

AP
Narendra Modi, de grote overwinnaar van de verkiezingen van India, voert gesprekken met de leiders van zijn nationalistische hindoepartij over de vorming van zijn regering. Verwacht wordt dat die meer naar rechts zal overhellen. "Modi ontmoet verschillende mensen", aldus een hooggeplaatst BJP-lid, zonder namen te geven.

Nog in de loop van volgende week zal hij de macht overnemen. De voormalige theeverkoper won de verkiezingen met de grootste voorsprong van de laatste 30 jaar. Hij stuurt daarmee de Congrespartij van de Gandhi-dynastie naar de oppositie. Die partij was al sinds de onafhankehlijkheid van het land, in 1947, de dominantie partij.

Modi zal een antwoord moeten vinden op de zeer hoge verwachtingen van zijn tientallen miljoenen kiezers. In zijn campagne had hij beloofd jobs te creëren en de economie te relanceren.

Vanwege zijn verleden in Gujarat, waar hij 13 jaar lang premier was, en zijn persoonlijkheid wordt Modi verantwoordelijk gehouden voor de polarisering binnen de Indiase maatschappij. Uit analyses van de verkiezingsuitslag is gebleken dat Modi's partij 9 pct van de moslimstemmen binnenhaalde. De Congrespartij haalde 43 pct van de stemmen binnen van deze bevolkingsgroep, die 13 pct van de Indiase samenleving uitmaakt. Bij de vorige verkiezing haalde de BJP slechts 4 pct van de moslimstemmen binnen. Modi heeft er in de campagne op gelet een verzoenende toon aan te slaan en beloofd te werken aan de eenheid van het land.

Modi's tegenstanders herinnerden hem in de campagne regelmatig aan de dood van meer dan 1.000 mensen, vooral moslims, bij rellen in Gujarat in 2002. Ze verwijten hem en zijn regering passiviteit, maar hij antwoordt telkens dat hij niet voor het gerecht is moeten verschijnen.