Mobieltje van Braziliaanse president Bolsonaro gehackt

President Jair Bolsonaro in gesprek op zijn mobiele telefoon in juli 2019.
AP President Jair Bolsonaro in gesprek op zijn mobiele telefoon in juli 2019.
Hackers hebben het gemunt op het mobieltje van de Braziliaanse president Jair Bolsonaro. Dat maakt het ministerie van Justitie donderdag bekend. De president is geïnformeerd over de incidenten, die beschouwd worden als een gevaar voor de nationale veiligheid, klinkt het in een statement.

Vier mensen zijn opgepakt en zeven huiszoekingsbevelen zijn uitgevaardigd, bericht het nationale persagentschap Agencia Brasil. De opgepakte personen zouden tot een criminele groep behoren die ervan verdacht wordt minstens 1.000 telefoonlijnen te hebben afgetapt, waaronder die van de minister van Economie Paulo Guedes en de minister van Justitie Sergio Moro.

Begin juni lekte de onderzoekswebsite The Intercept berichten van de twee ministers, waarin duidelijk werd dat Moro partijdig is geweest toen hij als rechter onderzoek deed naar beschuldigingen van corruptie tegen president Luiz Inacio Lula da Silva.

Voormalig Braziliaans president Luiz Inacio “Lula” da Silva tijdens een interview in 2018.
AFP Voormalig Braziliaans president Luiz Inacio “Lula” da Silva tijdens een interview in 2018.

Lula werd in eerste instantie veroordeeld tot 12 jaar cel, maar het Braziliaanse Hooggerechtshof kortte de straf fors in naar 8 jaar en 10 maanden. Minister Moro heeft echter altijd ontkend iets mis te hebben gedaan. 
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Franz Ferdinand

    prima, nu nog die misdadige president zelf uitschakelen voordat hij het Amazoniënwoud en daarbij ons ecosysteem omhakt. Voor tribunaal van Den Haag sleuren, die rotzak.

  • Danny De Graeve

    Amai, hoe kan da nu? Zijn ze zot aan het worden.Foei!