Mnuchin: "Amerikaanse handelsoorlog met China on hold"

De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin heeft gezegd dat de handelsoorlog tussen zijn land en China voorlopig stilligt. De Amerikaanse importheffingen op Chinees staal zijn opgeschort, nadat beide landen vooruitgang hebben geboekt bij de handelsbesprekingen die de afgelopen twee dagen zijn gehouden.
AP De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin heeft gezegd dat de handelsoorlog tussen zijn land en China voorlopig stilligt. De Amerikaanse importheffingen op Chinees staal zijn opgeschort, nadat beide landen vooruitgang hebben geboekt bij de handelsbesprekingen die de afgelopen twee dagen zijn gehouden.
De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin heeft deze nacht op de zender Fox News gezegd dat de handelsoorlog tussen zijn land en China voorlopig stilligt. De Amerikaanse importheffingen op Chinees staal zijn opgeschort, nadat beide landen vooruitgang hebben geboekt bij de handelsbesprekingen die de afgelopen twee dagen zijn gehouden.

"We zetten de handelsoorlog stil. We schorten de importheffingen op totdat we een overeenkomst over alle details hebben", zei Mnuchin. De VS eisen verder dat China meer doet om patentschendingen tegen te gaan en subsidies voor de eigen maakindustrie worden teruggeschroefd. Volgens het Chinese persbureau Xinhua zijn de landen het over verschillende zaken eens, maar over een aantal nog niet.

President Donald Trump had eerder gedreigd met importheffingen ter waarde van 150 miljard dollar (127 miljard euro) op Chinese producten. China op zijn beurt heeft gedreigd met tegenheffingen op Amerikaanse producten als sojabonen en vliegtuigen.

Handelsoverschot terugdringen

Mnuchin wil dat China zijn handelsoverschot met de Verenigde Staten aanzienlijk terugdringt. Nu nog worden vanuit China veel meer producten naar de VS verscheept dan andersom. Het verschil is momenteel nog 375 miljard dollar. Dat gat moet in 2020 met minstens 200 miljard dollar zijn verkleind.

De spanningen tussen de VS en China zijn hoog opgelopen, nadat president Donald Trump importheffingen op staal en aluminium had ingesteld. Een van de zwaarst getroffen landen was China, dat daarom dreigt met invoerheffingen op tal van Amerikaanse producten. 

De VS behouden zich het recht voor extra importheffingen in te voeren.
8 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Herwig Laenen

  Als je Trump echt pijn wil doen, moet je geen Amerikaanse wapens meer kopen. Of vliegtuigen, waar China mee gedreigd had.

 • Jef Vanderpol

  Ik denk niet dat de USA op een zinkend schip zitten. De EU zou dit ook moeten doen om onze eigen industrie te beschermen tegen import van materiaal uit landen die kinderarbeid en uitbuiting van de werknemers en valse staatsteun in de vorm van staatsleningen aan eigen bedrijven tolereren.

 • Frans Peeters

  Het wordt hoog tijd dat EU ook eens orde op zake stelt en niet met te boycotten

 • jim choose

  Je bedoelt Europa met zinkend schip denk ik

 • Jef Heffens

  Onderhandelingen met China? Alles is daar fake de gepubliceerde cijfers, beloftes enz. Ook socialisme met Chinees character is fake. Het is al 25 jaar de meest extreme vorm van staatskapitalisme waar het kapitalisme van Amerika een klein broertje is. Alleen de annexaties zijn geen fake en de harde dictatuur ook niet.