Mitsubishi ontkent sjoemelsoftware na huiszoekingen in Duitsland

Aan het hoofdkwartier van Mitsubishi in Duitsland.
EPA Aan het hoofdkwartier van Mitsubishi in Duitsland.
De Japanse autobouwer Mitsubishi Motors ontkent "elke fraude" op het vlak van emissie van zijn dieselmotoren. Dat heeft Mitsubishi donderdag bekendgemaakt. Negen dagen geleden liet het gerecht in Duitsland nog tien huiszoekingen uitvoeren bij Mitsubishi op basis van een vermoeden dat dieselmotoren uitgerust zouden zijn met sjoemelsoftware.

"Geen enkele door Mitsubishi Motors gebouwde motor werd uitgerust met 'sjoemelsoftware' om de waarden van de emissie van NOx tijdens tests te vervalsen", benadrukt de autobouwer in een persbericht.

Mitsubishi preciseerde wel dat zijn 1,6 liter dieselmotor, die geviseerd wordt door de Duitse onderzoekers, eigenlijk door het Franse autoconcern PSA gebouwd wordt, "inclusief het controlesysteem".

Tientallen huiszoekingen

Op 21 januari liet het parket van Frankfurt (westen van Duitsland) verschillende huiszoekingen uitvoeren, gericht op de 1,6 en 2,2 liter dieselmotoren van Mitsubishi gecertificeerd volgens de normen Euro 5b en 6b. De Japanse autobouwer werd beschuldigd software in enkele dieselmotoren te verwerken die bij emissietests een rooskleuriger beeld over de uitstoot te geven.

Mitsubshi benadrukt ook een eigen intern onderzoek voort te zetten en "volledig samen te werken" met de Duitse onderzoekers.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.