Misrekening Kremlin: "250 soldaten en 24 tanks verloren voor 50 cm terreinwinst"

AP
Rusland wilde snel orde op zaken stellen in Syrië, maar de militaire inspanningen leveren vooralsnog niet het gewenste resultaat op. Het Syrische leger kan geen terreinwinst puren uit de Russische bombardementen. Een catastrofe loert om de hoek. Nu moeten Russische elitetroepen, die uit Oekraïne worden weggehaald, de meubels redden in Syrië.

Met ijzeren vuist wilde Rusland zich als militaire grootmacht laten gelden aan de zijde van de Syrische president Assad. Het offensief kostte naar schatting al 100 miljoen euro aan de Russische schatkist, maar echt vooruit gaat het niet. Het Kremlin lijkt zich te hebben misrekend.

Bedroevend
Na bijna vier weken van onophoudelijk bombarderen door Russische gevechtsvliegtuigen, is de geboekte winst op het terrein door grondtroepen samengesteld uit het Syrische leger, Hezbollah en Sjiitische milities, in verhouding tot de militaire inzet bedroevend.

50 cm
Achthonderd doelwitten werden al in het vizier genomen zonder noemenswaardige doorbraak op de grond. Een Syrische generaal kloeg het "verlies van 24 tanks en 250 soldaten aan voor een terreinwinst van amper 50 centimeter" nabij de Syrische stad Hama.

Offensief
Sinds vrijdag zijn de tegenstanders van het Syrische regime zelfs in het offensief gegaan. In Aleppo is de enige bevoorradingsweg van het Syrische leger afgesneden door IS, nota bene zowat de enige vijand van het regime die niet door Rusland wordt geviseerd.

Onbekwaamheid
Ondanks omvangrijke Russische luchtsteun heeft het Syrische leger geen potten kunnen breken aan het front. Slechts enkele dorpen werden heroverd. Niet de Amerikaanse steun aan de rebellen maar wel de onbekwaamheid van het Syrische leger ligt daaraan ten grondslag, menen de Russen.

Verkeerde informatie
Vanuit militair oogpunt bereidt een campagne van onophoudelijk bombarderen normaalgezien de inzet van grondtroepen voor. Maar dan moeten wel de juiste doelwitten worden geraakt en ook daar loopt het mis. "We hebben er vaak het raden naar waarom de Russen een bepaald doel viseren", zei een rebellenleider in de stad Dschisr al-Shugur. "Meestal staan de gebouwen gewoon leeg of worden ze bewoond door burgers." Ogenschijnlijk is de informatie die de Syrische geheime diensten aan hun Russische medestanders overmaken gewoon niet correct of verouderd.

Zenuwachtig
Die wetenschap maakt het Kremlin zenuwachtig. Het geduld is op. Russische elitetroepen, die tot nu in Oekraïne actief waren, worden opgetrommeld om de klus te klaren. Ook de bekende Zaslon-eenheid, die getraind is om diplomaten te beschermen, zou naar Syrië gestuurd zijn.

Doelwitten spotten
De elitetroepen moeten op de grond eenheden van het Syrische leger begeleiden. Het is niet de bedoeling dat ze vanop de eerste rij de strijd aangaan. Ze moeten doelwitten spotten waarvan ze de coördinaten doorgeven aan de luchtmacht.

De Russen moeten snel reageren. Anders draait hun tussenkomst in de Syrische burgeroorlog uit op een ramp en een afgang voor Poetin.

REUTERS
EPA
REUTERS
REUTERS
REUTERS
AP
REUTERS