Mislukte eurogroep: staatshoofden en regeringsleiders eurozone maandag in spoed bijeen

Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, Pierre Moscovici, houdt een persconferentie nadat de eurogroep vandaag zonder oplossing voor de Griekse crisis uit elkaar ging.
EPA Europees commissaris voor Economische en Monetaire Zaken, Pierre Moscovici, houdt een persconferentie nadat de eurogroep vandaag zonder oplossing voor de Griekse crisis uit elkaar ging.
Omdat de eurogroep vandaag een oplossing voor de Griekse crisis geen stap dichterbij heeft gebracht, roept Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk de staatshoofden en regeringsleiders van de eurozone maandagavond bijeen voor een uitzonderlijke eurotop. "Het is hoog tijd dat de situatie van Griekenland op het hoogste politieke niveau besproken wordt", schrijft hij in zijn aankondiging.

De eurogroep in Luxemburg werd de voorbije dagen aangekondigd als de vergadering van de laatste kans, maar de ministers van Financiën van de eurozone discussieerden niet langer dan een uur over de Griekse crisis. Rond 19 uur gingen ze uiteen zonder het minste uitzicht op een doorbraak.

Meteen daarna kondigde Donald Tusk aan dat er een maandagavond 22 juni een uitzonderlijke eurotop wordt georganiseerd. Er kan zonder overdrijven gesteld worden dat die bijeenkomst nu echt de vergadering van de laatste kans is. Op 30 juni loopt namelijk het lopende Griekse hulpprogramma af en moet het land meer dan 1,5 miljard euro aan schulden terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds. Zonder bijkomende financiering dreigt het land financieel helemaal onderuit te gaan.

Als er een akkoord wordt bereikt, duurt het nog enkele dagen voor dat door alle bevoegde instellingen en parlementen goedgekeurd kan worden. De feitelijke deadline valt dan ook over minder dan twaalf dagen.


'Het is hoog tijd dat de situatie van Griekenland op het hoogste politieke niveau besproken wordt'