Mishandelde huishoudhulp wint richtinggevend proces in Hongkong

Erwiana Sulistyaningsih.
EPA Erwiana Sulistyaningsih.
Na maandenlange mishandelingen heeft een Indonesische huisbediende met succes haar werkgeefster aangeklaagd in Hongkong. Rechter Amanda Woodcock achtte het bewezen, dat de 44-jarige aangeklaagde haar huishoudster Erwiana Sulistyaningsih onder andere geslagen had en de stang van een stofzuiger in haar mond had geramd. Dat berichtten de media in Hongkong. Over de strafmaat zal over twee weken beslist worden.

Toen Erwiana na acht maanden naar een ziekenhuis ging, was een van haar tanden door een klap van haar bazin afgebroken, had ze erge uitslag en kon ze nauwelijks lopen. Ze vertelde dat ze al die maanden nog nooit één dag vrij had gekregen. De maat was vol, ook al had haar werkgeefster met erge gevolgen gedreigd indien ze iemand over haar kwellingen zou vertellen. Sulistyaningsih keerde terug naar Indonesië en maakte haar wederwaardigheden openbaar.

Voor de rechtbank demonstreerden sympathisanten. "Vandaag heb ik gerechtigheid gekregen", zei Sulistyaningsih na het proces aan journalisten in Hongkong. De zaak van de huishoudhulp uit Indonesië heeft de situatie van poetsvrouwen in Hongkong onder internationale aandacht gebracht. De helft van de meer dan 300.000 huishoudsters in het welvarende Hongkong zijn vrouwen uit Indonesië. Een onderzoek van de autoriteiten in Hongkong had in 2013 de hele omvang van het probleem wereldkundig gemaakt. Daaruit bleek dat 58 procent van de huishoudhulpen af te rekenen kreeg met verbaal geweld, 18 procent werd ook fysiek mishandeld en 6 procent berichtte over seksueel misbruik.

Sinds het verhaal van Erwiana Sulistyaningsih zijn tientallen gelijkaardige gevallen bekendgeworden. Werkgevers in Hongkong maken er systematisch gebruik van dat migrantes uit het buitenland slechter af zijn. Ze werken sinds de economische opbloei van Hongkong in de jaren zeventig in de stad. Naast het huishouden houden ze zich ook bezig met de kinderopvang of de verpleging van bejaarde mensen. Vaak zijn ze compleet afhankelijk van hun werkgever. Nemen ze ontslag en vinden ze binnen de week geen andere aanstelling, moeten ze Hongkong verlaten. Mensenrechtenactivisten eisen een wetswijziging die de huishoudsters beter beschermt.

Law Wan-tung, de werkgeefster van Erwiana.
AP Law Wan-tung, de werkgeefster van Erwiana.