Misbruikschandaal bij instituut dat rondleidingen geeft in Nederlands parlement: mannen gedwongen tot seks met leidinggevende

Bezoekerscentrum ProDemos aan de Hofweg in Den Haag.
ProDemos Bezoekerscentrum ProDemos aan de Hofweg in Den Haag.
Een leidinggevende bij ProDemos, het Haagse instituut dat onder meer rondleidingen geeft door de Nederlandse Tweede Kamer, heeft begeleiders en rondleiders tot seks gedwongen. Volgens ProDemos is de 37-jarige man na een melding in februari onmiddellijk geschorst. Dat melden verschillende Nederlandse media.

Het instituut zegt geschokt te zijn van de meldingen die de medewerkers deden en stelde direct een onderzoek in. “De uitkomst van dit interne onderzoek bracht feiten naar voren omtrent ernstig verwijtbaar gedrag. Deze uitkomst leidde inmiddels tot beëindiging van de arbeidsovereenkomst met de medewerker die leiding gaf aan een onderdeel van ProDemos”, laat de directie in een verklaring weten.

De zaak kwam naar buiten via de NOS die acht medewerkers en oud-medewerkers van ProDemos heeft gesproken over het misbruik. De slachtoffers, allemaal mannelijke medewerkers, zouden hun verhaal bij de NOS hebben gedaan uit onvrede over de manier waarop het instituut de zaak had afgehandeld. Uit angst voor represailles  willen ze anoniem blijven. 

Net afgestudeerden

Volgens de verklaringen van de slachtoffers gebeurde het misbruik veelal na werktijd op kantoor, in de werkkamer van de leidinggevende, op zolder van het ProDemos-gebouw tegenover de Tweede Kamer of in cafés rond het Binnenhof. Ook zou hij zijn ondergeschikten – veelal jonge studenten of net afgestudeerden – met enige regelmaat cocaïne hebben aangeboden.

De zaak ging medio februari aan het rollen toen tenminste zes medewerkers met belastende verklaringen kwamen over grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik van de leidinggevende. “Naar ons idee hebben we zorgvuldig intern onderzoek gedaan, dat overigens nog niet is afgerond”, zegt Anita de Jong, hoofd communicatie van ProDemos. “Daarbij is uitgebreid met betrokkenen gesproken. Meerderen van hen hebben bij het afleggen van de verklaringen aangegeven dat ze beslist niet wilden dat de zaak naar buiten zou komen. We hebben dus het verhaal bewust stil gehouden. Dat anderen er nu toch mee naar buiten zijn gekomen, is buitengewoon vervelend voor alle partijen.’’

ProDemos is een instituut dat onder meer de Stemwijzer ontwikkelt en rondleidingen door de Tweede Kamer geeft. Jaarlijks doen tienduizenden leerlingen in Nederland zo’n toer door het Binnenhof. Er zouden geen kinderen slachtoffer zijn geworden van het misbruik.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Marc Van der Vloedt

  't Voorspel van wat werkelijk in een opgedrongen theatrale democratie speelt met perverse machtswellustelingen (politiek, bedrijf,leiding gevende, werkvloer)?

 • DIRK VAN DESSEL

  De cel in, voor jaren !

 • Gerard Braeckmans

  Hoe kan dit eigenlijk gebeuren? Als iemand mij ergens toe dwingt (zeker iets zoals dwingen tot sex' krijgt hij een voet tegen zijn familiejuwelen.

 • Nico Lietaert

  Stil houden? Dan ben je even schuldig.