Minstens zes doden door orkaan Michael: "Vrees voor meer slachtoffers"

De overblijfselen van een huis in Panama City in Florida.
AFP De overblijfselen van een huis in Panama City in Florida.
Orkaan Michael heeft in het zuidoosten van de VS dood en vernieling gezaaid. Er vielen minstens zes doden, zo blijkt uit een tussentijdse balans vandaag. Gevreesd wordt dat het aantal slachtoffers nog zal oplopen. Intussen zijn duizenden soldaten en hulpverleners aan de slag gegaan om inwoners te helpen met puin ruimen en het herstellen van de stroom. 

Michael was een orkaan van categorie vier, de op één na hoogste categorie, met windsnelheden tot 250 kilometer per uur. Het NHC, het nationaal orkaancentrum in de VS, bestempelde Michael als "extreem gevaarlijk". De orkaan kwam woensdag aan land in de buurt van Panama City in Florida en trok nadien richting noorden, een spoor van vernieling achterlatend.

In Florida, in county Gadsen, stierven vier mensen. Eén man kwam er om het leven doordat een boom op zijn huis viel. In Georgia stierf een 11-jarig meisje toen een carport door het dak van haar woning viel. In North-Carolina stierf een man in zijn wagen.

lees verder onder de foto:

Verwoesting in Mexico Beach.
REUTERS Verwoesting in Mexico Beach.

Omgevallen bomen, afgerukte daken en stukken glas

Het is intussen gestopt met regenen en dus wordt donderdag de schade opgemeten. De straten van Panama City bijvoorbeeld liggen vol omgevallen bomen, afgerukte daken en stukken glas. In de haven werden boten tegen elkaar geramd. Ook in de twee ziekenhuizen van de stad is er veel schade. Enkele kilometers naar het oosten is er schade aan de luchtmachtbasis van Tyndall. 

In grote delen van het zuidoosten van de VS zitten honderdduizenden Amerikanen zonder stroom, door afgerukte elektriciteitsleidingen.

Een verwoeste badkamer in Panama City.
AFP Een verwoeste badkamer in Panama City.
Mary Norris pinkt een traantje weg wanneer ze het verwoeste huis van haar vriendin helpt leegmaken in Mexico Beach, waar Michael aan land kwam.
REUTERS Mary Norris pinkt een traantje weg wanneer ze het verwoeste huis van haar vriendin helpt leegmaken in Mexico Beach, waar Michael aan land kwam.
Auto's liggen op elkaar na de doortocht van orkaan Michael in Mexico Beach.
AFP Auto's liggen op elkaar na de doortocht van orkaan Michael in Mexico Beach.
Kinderen spelen in een ontwortelde boom in Mexico Beach.
REUTERS Kinderen spelen in een ontwortelde boom in Mexico Beach.
Het dak van een huis is weggeblazen en ligt midden op straat in Mexico Beach.
REUTERS Het dak van een huis is weggeblazen en ligt midden op straat in Mexico Beach.
Een man wordt bedolven onder het slechte weer in Winston-Salem in Noord-Carolina. het zijn de uitlopers van orkaan Michael, die eerder stevig huishield in Florida.
AP Een man wordt bedolven onder het slechte weer in Winston-Salem in Noord-Carolina. het zijn de uitlopers van orkaan Michael, die eerder stevig huishield in Florida.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.