Minstens zes doden bij luchtaanvallen in Jemen

REUTERS
De Saudi-Arabische militaire coalitie heeft luchtaanvallen uitgevoerd in Jemen, voornamelijk in de hoofdstad Sanaa. De bombardementen volgden 48 uur na de droneaanvallen op oliepijpleidingen op Saudisch grondgebied. Die werden door Houthi-rebellen opgeëist. 

De militaire coalitie tussen Saudi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) waarschuwde dat ze met geweld zou reageren. "We zijn begonnen met gerichte luchtaanvallen uit te voeren tegen de kampen van de Houthi-milities, onder meer in Sanaa", klonk het.

Volgens een Houthi-televisiekanaal in Jemen vonden negentien luchtaanvallen plaats in de regio van Sanaa, waarvan 11 in de hoofdstad zelf. “Naast de doden zijn er ook tien gewonden gevallen", liet een arts van het ziekenhuis weten.

Iran beschuldigd
De Saudische viceminister van Defensie beschuldigde Iran ervan achter de droneaanvallen te zitten. "De aanval van de Houthi's op de olieleidingen bewijst dat de milities een instrument zijn dat het Iraanse regime gebruikt om zijn expansionistische agenda in de regio door te voeren", aldus Khalid bin Salman. Hij is tevens de zoon van koning Salman.

De militaire coalitie is sinds 2015 in een strijd verwikkeld tegen de Houthi-rebellen, die door Iran gesteund worden. De luchtaanvallen op Sanaa maken deel uit van de toenemende spanningen in de Golf. Naast de droneaanvallen werden onlangs ook vier olietankers op mysterieuze wijze gesaboteerd voor de kust van de VAE.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Roland Jeronimus

    Amerika is uit op een oorlog met Iran en brengt de hele regio in rep en roer. Trump steekt zijn handen in een wespennest. Er zijn veel partijen die de gelegenheid gaan nemen om nog een vete met Amerika en haar bondgenoten uit te vechten en dat alles tussen de grootste olievelden in de wereld. Hoe dom kun je zijn. Amerika zoekt bewust het conflict op en laten ze het a.u.b. ook zelf oplossen zonder de EU erbij te betrekken. Amerika voor de Amerikanen, veel plezier ermee maar zonder ons.