Minstens zes doden bij door IS opgeëiste aanslag in Kabul

Veiligheidstroepen op de plaats waar de aanslag deze ochtend plaatsvond.
AP Veiligheidstroepen op de plaats waar de aanslag deze ochtend plaatsvond.
Terreurgroep Islamitische Staat heeft de terreuraanval van maandagochtend in de Afghaanse hoofdstad Kaboel opgeëist. Bij de explosie in de buurt van een manifestatie vielen zes doden, onder wie leden van de veiligheidsdiensten.

Amaq, het propagandakanaal van IS, meldde in een mededeling, dat een “kamikaze met een bommenvest een sjiitische bijeenkomst vlakbij het presidentieel paleis trof”.  Volgens een woordvoerder van de minister van Binnenlandse Zaken vielen daarbij minstens zes doden. De aanslag vond plaats op slechts een paar honderd meter van een beschermd gebied, vlakbij een Franse school, het Afghaanse presidentieel paleis en een van de belangrijkste luxehotels van de stad. Het merendeel van de slachtoffers waren leden van de veiligheidsdiensten.

Extra hulptroepen

Honderden mensen waren er bijeen gekomen met de eis om extra hulptroepen te sturen naar een district van de provincie Ghazni, waar veel mensen van de Hazara-minderheid wonen. Daar hebben de taliban hun aanvallen sinds woensdag opgevoerd.

Hazara's zijn hoofdzakelijk sjiitische moslims, terwijl de taliban soennitisch en van oorsprong Pashtun zijn. Zij worden beschuldigd van mensenrechtenschendingen tegen de Hazara's toen ze aan de macht waren tussen 1996 en 2001.

IS pleegde de afgelopen maanden talloze dodelijke aanslagen in de Afghaanse hoofdstad. Eind oktober trof een zelfmoordterrorist nabij een gevangenis een bus die ambtenaren vervoerde. Daarbij vielen minstens zeven doden.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.