Minstens twintig doden bij geweld in Centraal-Afrikaanse Republiek

REUTERS
In de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn minstens 20 mensen gedood tijdens schermutselingen tussen gewapende groepen. Ook zijn tientallen gewonden geteld. De gevechten braken vrijdag en zaterdag uit in het gebied Bambari, zo is vernomen bij de Centraal-Afrikaanse gendarmerie.

Het gaat om een aanval vrijdag van de anti-balaka, voornamelijk christenen, tegen gewapende leden van de Peul-stam en ex-Selekarebellen, in de omgeving van Bambari. "Minstens twaalf van hen zijn gedood tijdens de aanval", aldus een verantwoordelijke bij de gendarmerie. Bij de Peul en de ex-Seleka gaat het vooral om moslims. Zaterdag braken dan weer schermutselingen uit tussen anti-balaka en gewapende Peul-leden en ex-Seleka in Kouango, waarbij acht doden vielen volgens een voorlopige balans.

"Het geweld deed talrijke inwoners de brousse in vluchten. Anderen vonden het beter naar Bangui te vluchten, waar verschillende honderden inwoners van beide gebieden zich al enkele maanden bevinden", aldus de verantwoordelijke. Volgens dezelfde bron zijn tientallen huizen in brand gestoken.

Bambari, waar de generale staf van de voormalige Seleka-coalitie gevestigd is, was sinds juni al het toneel van gewelddadige confrontaties waarbij meer dan 100 doden en minstens 200 gewonden vielen, vooral burgers. Tienduizenden zijn ontheemd.