Minstens tien doden bij doortocht van tyfoon Phanfone op de Filipijnen

Een cargoschip is in een dorp in Ormoc, in de Filipijnen, terechtgekomen bij de doortocht van tyfoon Phanfone.
EPA Een cargoschip is in een dorp in Ormoc, in de Filipijnen, terechtgekomen bij de doortocht van tyfoon Phanfone.
Op de Filipijnen zijn minstens tien mensen omgekomen bij ongelukken als gevolg van tyfoon Phanfone. Die teisterde op kerstdag de oostelijke en centrale provincies van de Filipijnen. 

In de provincie Iloilo, 463 kilometer ten zuiden van Manila, worden ook zes mensen vermist. Dat melden de autoriteiten. Andere bronnen hebben het over minstens zestien doden.

De dodelijke slachtoffers vielen in de provincies Iloilo, Leyte en Capiz. Meer informatie over de slachtoffers of de omstandigheden van hun dood is er voorlopig niet.

Meer dan 24.000 mensen strandden in zeehavens nadat de kustwacht alle veerboten had verboden om uit te varen. Er werden ook minstens 115 binnenlandse vluchten geannuleerd. Meer dan 58.000 mensen moesten uit voorzorg hun huizen verlaten.

21e tyfoon

Phanfone is al de 21ste tyfoon die de Filipijnen aandoet dit jaar. Verwacht wordt dat het natuurgeweld het land zaterdag verlaat. De tyfoon is inmiddels afgezwakt en verplaatst zich donderdag aan 15 kilometer per uur richting het noordwesten, met maximale windsnelheden tot 130 kilometer per uur en windstoten tot 160 kilometer per uur.

De Filipijnen werden drie weken geleden ook al getroffen door een tyfoon. De doortocht van Kammuri kostte toen aan zeventien mensen het leven.

Schade aangericht door tyfoon Phanfone in Tacloban in de Filipijnen.
AFP Schade aangericht door tyfoon Phanfone in Tacloban in de Filipijnen.1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Dirk Kerkhof

    Ik woon in de Filippijnen, en hier spreekt men to vandaag 26 dec van 5 doden bij de doortocht van Ursula -nDe Filippijnse naam van de typhoon -. Misschien eens zeggen dat er met kerstdag 11 doden en 300 gewonden gevallen zijn door het drinken van lambanog - een populaire cocosnoot wijn met alchohol. In plaats van alcohol had de fabrikant er methanol in gedaan, kwestie van meer te verdienen