Minstens elf Belgen in getroffen regio, reisadvies voor provincie Hubei aangepast

AFP
De federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor China aangepast. Niet-essentiële reizen naar de provincie Hubei worden tijdelijk afgeraden. In de rest van China kan veilig gereisd worden, zo luidt de update. Buitenlandse Zaken heeft weet van zeker elf Belgen die zich in de door het coronavirus getroffen regio in China bevinden. 

Twee Belgen zijn in de stad Wuhan. Het gaat om Belgen die zich bij de ambassade of het consulaat hebben ingeschreven, of zich op het platform travellersonline.diplomatie.be hebben aangemeld. De Belgische ambassade in China heeft alle Belgen in de regio een e-mail gestuurd, aldus de FOD Buitenlandse Zaken. “De situatie verandert snel, dus we raden iedereen die naar China afreist de instructies van de lokale autoriteiten en de Wereldgezondheidsorganisatie nauw op te volgen”, klinkt het nog.

Buitenlandse Zaken raadt aan om een arts te raadplegen indien mensen de stad Wuhan en diens omgeving hebben bezocht, of er momenteel zijn, en klachten ondervinden aan de luchtwegen of koorts hebben. In de rest van China kan veilig gereisd worden, klinkt het. Wel kunnen er screenings door lokale gezondheidsautoriteiten worden uitgevoerd in transportplaatsen om personen met ziektesymptomen als koorts en moeilijke ademhaling voor onderzoek af te zonderen. De FOD roept op de aanwijzingen van lokaal gezondheidspersoneel op te volgen.

Preventiemaatregelen

Buitenlandse Zaken haalt daarnaast enkele preventiemaatregelen aan voor reizigers naar China, die door de Chinese gezondheidsdienst werden aangeraden. Zo moeten dierenmarkten, levende en dode dieren, het eten van rauw vlees en contact met zieke mensen vermeden worden. Hygiënemaatregelen zijn ook belangrijk, zoals de handen goed wassen en een mondmasker dragen op plaatsen met veel mensen dicht op elkaar.