Minstens dertig doden bij schipbreuk in Congo

Reddingswerkers van de Oegandese politie zoeken naar overlevenden in het water na een bootramp met Congolese vluchtelingen in Lake Albert. Archieffoto uit 2014.
REUTERS Reddingswerkers van de Oegandese politie zoeken naar overlevenden in het water na een bootramp met Congolese vluchtelingen in Lake Albert. Archieffoto uit 2014.
Bij een schipbreuk in het oosten van Congo zijn minstens dertig mensen omgekomen en talloze anderen vermist. Dit heeft het nieuwsportaal Actualité.cd op gezag van plaatselijke bronnen gemeld.

Volgens burgemeester Simon Mbo Wemba van Inongo, een plaatsje aan het meer, werden tot hiertoe 30 lichamen geborgen, onder wie 12 vrouwen, 11 kinderen en 7 mannen.

Het gaat volgens de burgemeester om een voorlopige balans. “Er zijn 183 overlevenden. Volgens hen had de boot meer dan 350 passagiers aan boord”, voegde hij er aan toe. Er wordt nog gezocht naar overlevenden.

Walvissloep

De boot, een walvissloep, bevond zich volgens de autoriteiten in een eerder vervallen staat. Een felle wind zou ervoor hebben gezorgd dat het vaartuig op het uitgestrekte Mai-Ndombe-meer kapseisde. De sloep zou bovendien te zwaar geladen zijn geweest. Het scheepsongeluk deed zich zaterdag op enkele kilometer van de aanlegplaats voor, Boliangwa.

Scheepvaartongevallen zijn in de Democratische Republiek Congo schering en inslag, veelal omdat er gebruik wordt gemaakt van verouderde boten die vaak te zwaar geladen worden. 

Het Mai-Ndombe-meer in Congo.
Google Maps Het Mai-Ndombe-meer in Congo.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.