Minstens 7 doden door tornado in Griekenland, meer dan honderd gewonden door noodweer

Geen Belgen bij doden en gewonden

De hemel boven Thessaloniki licht op door het hevige onweer.
Twitter De hemel boven Thessaloniki licht op door het hevige onweer.
In het Griekse Chalkidiki heeft vannacht een tornado lelijk huisgehouden. In totaal vielen er minstens zeven doden waaronder zes toeristen, allen Oost-Europeanen. Er raakten ook minstens 100 mensen gewond waaronder een 72-jarige vrouw die in kritieke toestand verkeert. Dat hebben de autoriteiten laten weten. In een eerste balans had de politie aanvankelijk melding gemaakt van vijf doden. De tornado zou volgens getuigen zo'n twintig minuten hebben geduurd.

Het slechte weer ging gepaard met harde wind, veel regen en hagelbuien. Nabij Propontida kwam een Tsjechisch paar om het leven toen hun caravan door hevige windstoten werd meegesleurd. Een Roemeense vrouw en haar kind werden in dezelfde plaats dodelijk getroffen toen het dak van een gebouw werd weggeblazen.

AP

Daarnaast verloren een Russische toerist en zijn tweejarige zoontje het leven toen een boom omviel op een hotel in de badplaats Kassandra, op zo’n 70 kilometer van Thessaloniki, aldus de politie.

Tientallen mensen werden met lichtere verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Zeker twintig gewonden, waaronder vijf kinderen, liggen volgens de hulpdiensten nog in het ziekenhuis. 

AP

Geen Belgen

Volgens de FOD Buitenlandse Zaken zijn er geen Belgen bij de doden en gewonden. “Volgens de lijsten die zijn overgemaakt door het Griekse crisiscentrum is geen enkele Belg overleden of geblesseerd. De Belgische ambassade is ook door geen enkele landgenoot gecontacteerd”, zei woordvoerder Karl Lagatie deze namiddag.

Ook Thomas Cook Belgium en TUI Belgium laten weten dat al hun klanten in veiligheid zijn. 

REUTERS

TUI Belgium laat ook weten dat nergens hotelgasten geëvacueerd moesten worden. “Het grootste probleem bij een aantal hotels was deze ochtend de elektriciteitsvoorziening. Bij een rondvraag heeft TUI de meeste hotels kunnen bereiken en tot op heden geven alle hotels de geruststellende informatie dat de watervoorziening en de elektriciteit opnieuw normaal werken.”

Thomas Cook Belgium zegt wel klanten op de bestemming Chalkidiki te hebben, maar de hotels waar zij verblijven werden niet getroffen door de tornado. 

REUTERS

Noodtoestand

Het natuurgeweld dat de regio trof, was volgens een verantwoordelijke van de civiele bescherming van uitzonderlijke aard en de schade is erg groot. Op het bij toeristen populaire schiereiland Chalkidiki werd daarom de noodtoestand afgekondigd. 

Op televisiebeelden is duidelijk te zien wat een ravage het stormweer heeft aangericht, met onder andere ontwortelde bomen, omgekantelde voertuigen en modderstromen. Aan de reddingsacties namen meer dan 140 brandweerlieden deel. De minister van Civiele Bescherming, Michalis Chryssohoidis is inmiddels ter plaatse.

REUTERS

Het noodweer kwam na een periode van extreme hitte, waarbij de temperaturen de afgelopen dagen in sommige delen van het land boven de 40 graden uitkwamen. Het leed lijkt bovendien nog niet geleden. De meteorologen verwachten dat het tot vanavond blijft regenen. 

In 2017 kwamen bij plotselinge overstromingen in Athene zeker veertien mensen om het leven. De burgemeester van de Griekse hoofdstad sprak toen van een “ramp van bijbelse omvang”.

REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS
REUTERS9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Schoensetters

  Deze klimaatgrillen bestonden vroeger ook maar wel minder erg. Ik denk dat niemand de opwarming van de aarde nog kan ontkennen.

 • Norbert Corten

  Tegen de grillen van de natuur staat de mens hulpeloos de klimaatopwarming zal doorgaan met of zonder CO2 misschien enkel wat uitstel van executie met onbetaalbare dure pleisters op een brandende wonde.

 • Monimo Magiaz

  We leven nog, maar het ergste is dat er niets werd aangekondigd. We kijken dagelijks welk weer er op komst is en temperaturen waren boven 40 terwijl 30 werd voorspeld en voor vandaag een buitje. Het is hartverscheurend dat er 6 mensen zijn omgekomen. Dit had voorkomen kunnen worden. We waren net thuis en de ramen knalden zo hard en de windstoten zo erg dat zelfs de eieren uit de schaal vlogen. Lichtflitsen hielden niet op.

 • Willy VanErps

  Inderdaad Charel DG. Heb het jaren geleden in Zwitserland meegemaakt. Gelukkig geen doden. Maar nog veel beter, er was geen sociale media die van elk feit, overal ter wereld, een wereldschokkend gebeuren maakt. De wereld en heel veel mensen hun geestelijke gezondheid zou veel beter af zijn zonder die opgefokte berichten in de sociale media.

 • Liam Deburghgraeve

  Patrick, dat komt meer voor. Vroeger gebeurde het ook al, maar zoals Charel zegt was er nog geen sociale media. Steek het niet op de klimaatopwarming aub.