Minstens 37 doden in Kinshasa bij overstromingen

Zeker 37 mensen zijn in de Congolese hoofdstad Kinshasa om het leven gekomen door overstromingen en grondverschuivingen die in de voorbije nacht door stortregens waren veroorzaakt, zo is uit officiële bronnen vernomen. "Het is een voorlopige balans", zei de provincieminister van Binnenlands Bestuur, Emmanuel Akweti.

"Er waren niet alleen overstromingen maar ook grondverschuivingen en instortingen van enkele woningen", zei de provincieminister van Sociale Zaken, Dominique Weloli. Hij maakte ook gewag van "twee of drie verdronken kinderen" onder de slachtoffers. Het water sleurde gammele woningen op flanken van ravijnen mee.

Volgens VN-radio Okapi kwamen vandaag  vijf leden van eenzelfde familie in de gemeente Bandalungwa om het leven toen een muur van hun woning instortte als gevolg van de felle regen die urenlang op Kinshasa viel. Verscheiden wijken en hoofdwegen stonden blank, onder meer in de gemeenten Limete, Lingwala, Kalamu.

Kinshasa is een van de grootste steden van Afrika, met naar schatting 10 miljoen inwoners. Veel van hen leven in precaire omstandigheden. Inwoners verwijten de autoriteiten regelmatig dat de afwatering ontoereikend is voor de felle tropische buien. De hoofdstad van Congo heeft een "probleem van stedenbouw", erkende provincieminister Weloli volgens de nieuwswebsite Actualité.cd. "Er zijn geen goten, er waren grondverschuivingen." 

Twitter / Enough is enoughReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.