Minstens 30 doden bij nieuwe sektarische moorden in Congo

Ontheemde Congolezen proberen met boten vanuit Congo naar Oeganda te vluchten over het Albertmeer.
AFP Ontheemde Congolezen proberen met boten vanuit Congo naar Oeganda te vluchten over het Albertmeer.
Zeker dertig mensen zijn vannacht op verscheidene plaatsen in Ituri, in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo, omgebracht bij sektarisch geweld. Dat is uit diverse plaatselijke bronnen vernomen. 

Een plaatselijk functionaris vreest voor meer doden, omdat hij gelooft dat "er nog andere lijken in de brousse zullen gevonden worden". De VN-radio in Congo, Okapi, gaf 41 doden als eindbalans. Dat aantal werd nog niet officieel bevestigd door de autoriteiten.

Sinds december is het geweld in Ituri weer opgelaaid, met meer dan 130 doden tot gevolg. Een woordvoerder van het parlement van Ituri spreekt van 200.000 mensen die voor het geweld op de vlucht zijn geslagen. De aanvallen vonden plaats na het vertrek uit de regio van minister van Binnenlandse Zaken Henri Mova.

Het nieuwe geweld zou van een andere aard zijn dan het etnische geweld dat eerder de streek teisterde, met confrontaties tussen de Hema en de Lendu.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.