Minstens 30 doden bij geweld in Zuid-Soedan

REUTERS
Bij tribaal geweld in het door een burgeroorlog verscheurde Zuid-Soedan zijn minstens 30 mensen gedood en 16 anderen verwond. Tot de slachtoffers behoren ook vrouwen en bejaarden, zei de nieuwe gouverneur van de noordelijke deelstaat Tonj, Simon Madut Aleu. 

Bij de gewelddadigheden in het midden van het Oost-Afrikaanse land ging het om twee subclans van de Dinka, de grootste etnische bevolkingsgroep van het land waarvan ook president Salva Kiir deel uitmaakt. Enkele dagen geleden had het staatshoofd de vroegere gouverneur van een van de twee subclans vervangen door een politicus van de andere.

In Zuid-Soedan komt het wel vaker tot tribaal geweld, ook gewelddadige veediefstallen zijn niet ongewoon. Na decennialange verschillende conflicten in het Oost-Afrikaanse land zijn de bewoners vaak met automatische geweren gewapend. Rivaliteiten kunnen makkelijk ontvlammen in dodelijk geweld.

Bovendien heerst er in het olierijke land sinds eind 2013 een burgeroorlog. Tienduizenden mensen zijn daarbij gedood en rond de vier miljoen mensen zijn voor het geweld gevlucht.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Jef Heffens

    Oei we moeten onmiddellijk alles in het werk stellen om die 39 miljoen Soedanezen naar België te brengen. We kunnen misschien een nieuwe luchtvaartmaatschappij oprichten op kosten van de belastingbetaler om die mensen op een humane manier naar hier te transporteren. (De bevolking in Soedan is trouwens sedert 2000 gestegen met 12 miljoen.)

  • Febe Chapin

    Hoe opmerkelijk dat het Noordelijke Soedan geen enkele probleem heeft. Eens de demografiën vergelijken met het zuiden? Voor ze gescheiden waren, waren altijd die van de noordelijke demografie gezien als oorzaak van alle problemen. Ringen er belletjes bij iemand?