Minstens 3 doden, 34 gewonden door aanslag in Oostenrijkse winkelstraat

EPA
In Oostenrijk zijn zeker drie doden en 34 gewonden gevallen toen een "verwarde" man met hoge snelheid inreed op winkelend publiek. De man reed de mensen aan in de stad Graz met een groene SUV, meldden Oostenrijkse media. Na de aanrijding stapte de man uit en begon hij met een mes te zwaaien. Ook viel hij anderen aan.

Onder de doden zou een kind van 7 jaar zijn. Van de gewonden zijn er zeven in kritieke toestand, aldus lokale media.  De politie heeft de man gearresteerd. Volgens lokale media gaat het om een 26-jarige Oostenrijker met een Bosnische achtergrond. Bij zijn arrestatie viel hij de politie aan. Het is nog onduidelijk waarom hij het publiek aanreed. Getuigen zeggen dat de man met ongeveer 100 kilometer per uur de Herrengasse inreed, een winkelstraat in het centrum van de op een na grootste Oostenrijkse stad.

In de winkelstraat ontstond grote paniek. Mensen vluchtten gebouwen in. De politie sloot straten in de omgeving af.

Psychoses

Het is nog onduidelijk waarom hij het publiek aanreed. Volgens de politie kampte hij met familieproblemen en leed hij aan psychoses. De autoriteiten sluiten uit dat het om een terreurdaad gaat of dat het incident een religieuze achtergrond heeft.

De burgemeester van Graz, Siegfried Nagl, was getuige van het incident. Hij zag volgens lokale media in de achteruitkijkspiegel van zijn brommer hoe de auto op de mensen inreed. Hij vroeg mensen die in het centrum van Graz zijn om hun familie te laten weten dat ze in orde zijn. "Dit is de treurigste dag voor Graz. Graz rouwt, Graz vreest", zei hij later tijdens een persconferentie.

Hulpdiensten rukten uit met onder andere zestig ambulances en vier helikopters. Vanwege de inzet bij de Formule 1-race op het circuit in het nabijgelegen Spielberg werd dat bemoeilijkt.

ANP
EPA
EPA

EPA