Minstens 29 doden bij brand in Argentijnse gevangenis

Een brand in een gevangenis in Argentinië heeft aan minstens 29 gedetineerden het leven gekost. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. De brand brak gisterenavond uit in één van de cellenblokken van een zwaar beveiligde gevangenis in de centrale provincie Santiago del Estero. Tien personen werden met ademhalingsmoeilijkheden en andere klachten in het ziekenhuis opgenomen.

Ontsnappen
Het lijkt erop dat gevangenen die wilden uitbreken de brand hebben aangestoken om de bewakers af te leiden, zei Ricardo Daives, de provinciale minister van justitie. Het vuur sloeg snel over op matrassen en ander brandbaar materiaal in het cellenblok, zei hij. Volgens het gevangenispersoneel is geen van de gevangenen erin geslaagd te ontsnappen.

Rubberkogels
De gevangenis telt zeven cellenblokken die in totaal 475 gedetineerden huisvesten. De andere blokken werden niet door het vuur bedreigd. Daives zei dat de doden na autopsie zo snel mogelijk aan de nabestaanden zullen worden overgedragen. Het persbureau Telam berichtte dat de oproerpolitie rubberkogels en traangas afschoot op ongeveer tweehonderd familieleden van gedetineerden die probeerden door een politiekordon bij de ingang van de gevangenis te breken en de agenten met stenen bekogelden.

Oproer
De vorige grote gevangenisbrand, in oktober 2005 in Magdalena, kostte 32 gedetineerden het leven. De grootste gevangenistragedie was een oproer in Villa Devoto in 1978, waarbij 61 gedetineerden omkwamen. (novum/adv)