Minstens 28 doden bij aanval op militaire school in Tripoli

AFP
Minstens 28 mensen zijn gedood en tientallen anderen zijn gewond geraakt bij een luchtaanval op een militaire school in Tripoli zaterdag. Dat meldt een woordvoerder van het Libische ministerie van Volksgezondheid.

De militaire school bevindt zich in al-Hadba al-Khadra, een residentiële wijk in Tripoli die onder controle staat van de Libische regering van nationale eenheid (GNA). Op het moment van de aanval waren de cadetten bezig met hun laatste bijeenkomst van de dag op de grote binnenplaats voordat ze terugkeerden naar hun slaapzalen, verklaart de woordvoerder. 

Het ministerie van Volksgezondheid roept burgers op om bloed te doneren in ziekenhuizen en bloedbanken.

Haftar

Tripoli wordt sinds april belegerd door krijgsheer Khalifa Haftar en zijn Libische Nationale Leger (LNA). Volgens de Libische regering zitten de troepen van Haftar achter de aanval. De LNA ontkent dat.

Haftar voert sinds april een offensief om de Libische hoofdstad te veroveren op de GNA. Volgens de Verenigde Naties zijn sinds het begin van het offensief meer dan 280 burgers om het leven gekomen en honderden gewond geraakt. Nog eens 2.000 strijders zijn omgekomen en 146.000 Libiërs moesten op de vlucht slaan.

Steun Turkije

Turkije heeft onlangs militaire steun toegezegd aan de regering. De Turkse marine gaat Tripoli beschermen. Saudi-Arabië heeft die steun veroordeeld. Door deze steun escaleert het conflict juist, aldus Saudi-Arabië.

In Libië heerst chaos sinds de val van dictator Muammar Kaddafi in 2011. Meerdere groeperingen zeggen de rechtmatige regering van het Noord-Afrikaanse land te zijn. De regering in Tripoli onder leiding van Fayez al-Sarraj wordt door de Verenigde Naties erkend.