Minstens 200 doden bij overstromingen en aardverschuivingen op de Filipijnen

AFP
Het dodental door de tropische storm die afgelopen week over grote delen van de Filipijnen raasde, loopt steeds verder op. Regeringsmedewerkers lieten zaterdag weten dat in het zuiden van de Filipijnen zeker tweehonderd mensen zijn omgekomen. De storm veroorzaakte overstromingen en aardverschuivingen.

Vooral de provincie Lanao del Norte is zwaar getroffen. Tot zaterdagavond zijn daar zeker 127 mensen omgekomen. Circa zeventig mensen worden in die provincie nog vermist.

De storm Tembin ging gepaard met zware regenval die aardverschuivingen veroorzaakte. Ook ontstonden grote overstromingen. In het dorpje Anungan werden zeker dertig mensen door het water meegesleurd, aldus de Britse zender Sky News. In de stad Sibuco spoelden ongeveer honderd vissershutten weg. Burgemeester Bong Edding van Sibuco zei dat de aardverschuivingen grotendeels te wijten zijn aan de ontbossing. Hij zei dat de afgelopen jaren veel te veel hout is gekapt in de bergen bij Sibuco.

Het Rode Kruis liet weten dat circa 70.000 mensen ontheemd zijn geraakt. Medewerkers van het Filipijnse Rode Kruis proberen mensen in nood te bereiken en ze te voorzien van water, voedsel en tijdelijk onderdak. Aan tienduizenden mensen in evacuatiecentra zijn al warme maaltijden verstrekt.

Daarnaast zijn meer dan zestig mensen in Lanao del Norte als vermist opgegeven. Door Tembin zijn meer dan 15.000 mensen ontheemd.

Windsnelheden van 80 kilometer/uur

De tropische storm trof Mindanao vrijdag met aanhoudende windsnelheden van 80 kilometer per uur en windstoten tot 95 kilometer per uur. De storm beweegt westwaarts met een snelheid van 20 kilometer per uur. Nog tot kerstdag verwacht het Filipijnse weerbureau hevige regenval in Mindanao en het eiland Palawan.

Elk jaar krijgen de Filipijnen een twintigtal tyfoons en stormen over zich heen, maar Mindanao blijft over het algemeen daarbij gevrijwaard. Vorige week kwamen nog 54 mensen om bij aardverschuivingen en stortvloeden door tropische storm Kai-Tak, die het centrum van de Filipijnen trof. 

AFP
AFP5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Alex Moerman

  Stop met het woud neer te kappen zodat de grond niet kan gaan schuiven , maar ja de westerse wereld heeft nood aan dat hout . En dan maar klagen over die milieu migranten . Geld gewin is de boos doener van vele problemen ! Kortzichtig !!

 • Tura Demir

  Paul met 1 minuut stil te zijn helpen we hen niet,...we moeten initiatief nemen en actie ondernemen hoe we hen kunnen helpen? ( enigste manier is geld opsturen uiteraard) maar de vraag is met welk organisatie?

 • Mohamed Kabbal

  Geen woorden voor. Zalige kerst in Europa.

 • paul van de velde

  Hopelijk staan de mensen hier is 1 minuut stil voor die van ginder voor ze hun vol vreten met kerst

 • Geert Noels

  erg voor die mensen