Minstens 18 migranten voor Spaanse kust omgekomen

EPA
Voor de Spaanse kust zijn minstens 18 migranten om het leven gekomen bij een poging om vanuit Noord-Afrika via de Middellandse Zee Spanje te bereiken. 

Eerder raakte al bekend dat in de de Alboránzee, het meest westelijke gedeelte van de Middellandse Zee, de lichamen van dertien slachtoffers uit twee boten werden geborgen. Tachtig opvarenden konden gered worden. 

Inmiddels zijn ook in de Straat van Gibraltar vijf migranten verdronken nadat hun boot voor de kust van Andalusië kapseisde. Die dodentol loopt waarschijnlijk nog verder op aangezien er sprake is van 15 tot 17 vermisten.

Populaire bestemming voor migranten

Spanje heeft dit jaar de plaats van Italië ingenomen als belangrijkste bestemming voor migranten die nu via de westelijke mediterrane route illegaal Europa proberen binnen te komen. Duizenden anderen proberen om via de in Noord-Afrika gelegen Spaanse gebieden Melilla en Ceuta Europa te bereiken. 

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) hebben dit jaar reeds ongeveer 100.600 migranten de Middellandse Zee overgestoken naar Europa. Zodoende wordt 2018 het vijfde opeenvolgende jaar dat er meer dan 100.000 aankomsten in Europa zijn, al is er sprake van een dalende trend. Zo kwamen er vorig jaar zo'n 50.000 migranten meer aan (154.800). 

Nog volgens de IOM in Genève verloren sinds januari 2018 minstens 1.989 mensen het leven tijdens zo een reis.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Paul Boutsen

    Ook die 17 mogen op het conto van de nieuwe Spaanse socialistische premier gezet worden. Hij opende immers de deuren naar de EU door zijn land, nadat Italië ze gesloten had.

  • Lucas Theophiel

    Soms blijf je beter waar je bent ???