Minstens 13 doden bij ontploffing in sjiitische moskee in Koeweit

De sjiitische Al-Imam al-Sadeqmoskee in Koeweit-Stad, waar de aanslag plaatsvond.
AFP De sjiitische Al-Imam al-Sadeqmoskee in Koeweit-Stad, waar de aanslag plaatsvond.
Bij een zelfmoordaanslag tegen een sjiitische moskee in Koeweit-Stad zijn tijdens het vrijdaggebed minstens 24 mensen omgekomen en 25 anderen gewond geraakt. Dat melden artsen, aangehaald door de zender al-Arabija. De aanslag is al opgeëist door de soennitische terreurbeweging Islamitische Staat (IS). De Koeweitse regering komt voor spoedberaad bijeen.

Op videobeelden zijn lichamen op de grond te zien, te midden van brokstukken en dikke rookwolken. Meerdere gewonden zijn er zeer erg aan toe. De balans dreigt nog op te lopen, aldus de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

De getroffen al-Sadiq-moskee was op het moment van de aanslag druk bezocht vanwege het vrijdaggebed. De moskee wordt gebruikt door sjiieten.

De bevolking van Koeweit bestaat uit een mengeling van sjiieten en soennieten. De Golfstaat kende tot nu toe relatieve stabiliteit en veiligheid.

De sjiitische minderheid in Koeweit staat voor bijna 40 procent van de bevolking van 850.000 Koeweiti's. Het land wordt sinds halverwege de achttiende eeuw geregeerd door de soennitische familie al-Sabah. De islamieten zijn diep verdeeld sinds de dood van de profeet Mohammed in 632, onder meer over de vraag wie de profeet heeft opgevolgd, de rol van die opvolger(s) en de betekenis van de profeet in het geloof.

De sjiieten vertegenwoordigen tussen de 10 en 20 procent van de moslims. In het westen van Arabisch schiereiland leven grote sjiitische minderheden.
Soennitische extremisten inclusief de terroristen van Islamitische Staat beschouwen sjiieten niet als moslims en staan erg vijandig tegenover hen.

De extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de aanslag opgeëist.

Een gewonde man na de aanslag in Koeweit-Stad.
AFP Een gewonde man na de aanslag in Koeweit-Stad.