Minstens 10 doden - waaronder blauwhelm - bij geweld in Centraal-Afrikaanse Republiek

AFP
Zeker tien personen zijn om het leven gekomen bij gevechten tussen drie rebellengroepen in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat zegt een parlementslid maandag. een VN-blauwhelm kwam om bij een afzonderlijke aanval door opstandelingen.

De Seleka-rebellen, voornamelijk moslims, vochten met Antibalaka-rebellen, die in meerderheid christenen zijn, en de Unie voor Vrede, een splintergroep van de Seleka. Plaats van de feiten was Ippy, een centraal gelegen stadje, zegt lokaal parlementslid Rufin Outende. De meeste bewoners ontvluchtten het gebied toen de gevechten zondag begonnen. Tientallen bewoners verschuilden zich in de plaatselijke kerk, zegt Outende.

 In het nabijgelegen Bria kwam een VN-blauwhelm uit Mauretanië om bij een aanval van Antibalaka, zegt VN-vredesmacht MINUSCA. Drie anderen, twee Mauretaniërs en een Zambiaan, raakten gewond bij de aanval maandag op de ingang van het grootste vluchtelingkamp van Bria, waar bijna 35.000 ontheemden verblijven. De aanval kwam twee uur na de interventie van blauwhelmen om twee ontheemden te bevrijden die gegijzeld werden door Antibalaka in Bria, zei VN-woordvoerder Stephane Dujarric. 

De Centraal-Afrikaanse Republiek, ondanks zijn weelde aan diamanten een arm land, bevindt zich sinds eind 2012 in een crisis. Toen brak er geweld uit tussen moslim- en christelijke rebellen. Na een periode van relatieve kalmte in 2016 barstte begin 2016 weer geweld uit in verschillende steden van het land.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Hedwig Jacobs

    Daar lopen vast en zeker kinderen rond die door Belgen gemaakt zijn, onmiddellijk allemaal naar hier halen, fantastisch deze nieuwe rage, het noemt een rondje Belgen ophalen want er zijn er hier te weinig.

  • Sobek Wessels

    Al die conflicten worden met opzet door het westen georganiseerd om zo de grondstoffen Gratis weg te roven ! Hoe komen ze anders al al die wapens en munitie denk je ?! Je moet maar eens gaan kijken in en rondom de diamant mijnen zie je geen gevechten , net zo met de koper ,kobalt , goud ezv mijnen ! Eigenlijk zou elke Afrikaan Rijk moeten zijn met al die grondstoffen die ze al 300j lang stelen !