Minister-president Jambon wil Europese economische sancties tegen Turkije

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)
Photo News Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA)
Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) roept de Europese Unie op om economische sancties te treffen tegen Turkije, als vergelding voor de inval in Koerdisch gebied in Syrië. Dat heeft hij vandaag gezegd in De Ochtend op Radio 1.

Jambon, die in de Vlaamse regering ook bevoegd is voor Buitenlandse Zaken, vindt het bijzonder cynisch dat de Koerden "als dank voor hun schitterende job in de strijd tegen IS" aangevallen worden. Turkije moet dringend tot andere inzichten gebracht worden, en daar kan Europa toe bijdragen door economische sancties te treffen, aldus Jambon.

"Tegenover Turkije moet je indruk kunnen maken. En dat kun je alleen maar doen door als een eendrachtig Europees blok op te treden. Wat mij betreft, moet er zwaar ingezet worden op economische sancties tegen Turkije", zegt Jambon. De Europese Unie moet haar handelsrelaties met Turkije "grondig bekijken".

Verantwoordelijkheid

Maandag komen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken bijeen in Luxemburg. Jambon hoopt dat de EU aantoont dat ze op internationaal vlak wel degelijk relevant is. Binnen het Europees kader wil ook Vlaanderen zijn verantwoordelijkheid opnemen. Dat Vlaanderen zelfstandig zou overgaan tot maatregelen tegen Turkije, zou volgens Jambon een druppel op een hete plaat zijn.

Behalve het nemen van economische sancties, moet Europa ook zijn diplomatiek apparaat inzetten tegen de Turken, meent Jambon. De NAVO zou er ondertussen niet voor mogen terugdeinzen Turkije tot de orde te roepen, ook al is het volgens de Vlaamse minister-president een van zijn belangrijke leden.

De inzet is nu Turkije te "stoppen" en ervoor te zorgen dat de Koerden de kampen niet verlaten waar IS-strijders gevangen zitten, aldus Jambon. "Want als die 50 (Belgische, red.) strijders op de dool gaan... Dat zijn tikkende tijdbommen.”
103 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jean West

  Ze krijgen de Turken in België niet onder controle wat gaat hij daar tegen beginnen.

 • Michel Jacobs

  Lol, Jambon wil just niks, Jambon wil alleen zijn kiespubliek naar de mond praten en gaat voor de rest nul komma niks doen vanuit Vlaanderen. Zagen op Federaal en Europees niveau, ja, dat kan iedereen.

 • Sharon Debeul

  Gaan we dan bij elke invasie van de VS, de VS economische sancties opleggen?

 • eric maier

  Het verraad van de USA zet bij veel Koerden kwaad bloed. Als ze waren gebleven, had Rusland hoe dan ook Erdogan zijn offensief geblokkeerd. Het zie ternaar uit dat Erdogan een 30km zone wil voor alle radicale groeperingen als al nusra, IS etc..ipv een vredige zone voor de Syrische vluchelingen. Kheb zo'n sterk vermoeden dat Erdogan dit samen met Trump heeft afgesproken om Europa onder druk te zetten, om de IS gevangenen naar hier te halen. Trump zorgt ervoor dat dit conflict uit de hand loopt

 • Marc Baeyens

  Geen woorden maar daden. Toch al ene in Europa die zijn nek durft uit te steken tegen Erdogan. Die man is niet alleen dictator in eigen land maar ook in andere landen (waaronder zelfs in België).