Minister Goffin: "Srebrenica herinnert ons aan strijd tegen haat en racisme"

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin (MR)
BELGA De Belgische minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin (MR)
De Bosnische stad Srebrenica viel op 11 juli 1995 in handen van de Bosnisch-Servische troepen onder leiding van generaal Ratko Mladic. In de dagen die volgden ontvoerden en vermoordden ze in minder dan een week meer dan 8.000 mensen, voornamelijk mannen en tieners, simpelweg omdat ze Bosnisch waren. Ook de Belgische minister van Buitenlandse Zaken en Defensie Philippe Goffin (MR) heeft de 25ste verjaardag van deze genocide herdacht. 

"Als we deze tragedie nooit meer willen herbeleven, moeten we nooit vergeten wat er 25 jaar geleden in Srebrenica is gebeurd", zei minister Goffin zaterdag in een videoboodschap die tijdens de herdenkingsplechtigheid in Potocari werd uitgezonden." Het is ook essentieel om de feiten bij naam te noemen: deze misdaad is inderdaad genocide, zoals het Strafhof voor het voormalige Joegoslavië onbetwistbaar heeft vastgesteld. Om een herhaling van het verleden te voorkomen, is het dus van essentieel belang om de woorden van degenen die de genocide in Srebrenica proberen te ontkennen of te minimaliseren, duidelijk aan de kaak te stellen."

Minister Goffin herinnerde er ook aan dat er geen verzoening mogelijk is zonder gerechtigheid en dat het daarom meer dan ooit noodzakelijk is om de strijd tegen de straffeloosheid voort te zetten. Het mechanisme voor de uitoefening van de resterende functies van de Internationale Strafrechtelijke Tribunalen moet daarom zijn werk voortzetten, en de minister was in dit verband verheugd dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties op 25 juni 2020 resolutie 2529 heeft aangenomen, waarin het mandaat van Serge Brammertz met twee jaar wordt verlengd als aanklager van het mechanisme.

Verzoening door middel van gerechtigheid en volledige erkenning van het verleden: het is op basis van die fundamentele beginselen dat de Europese Unie na de oorlog is opgebouwd. Daarom herhaalde minister Goffin dat echte en duurzame verzoening in de regio tot stand kon komen door de genocide in Srebrenica te erkennen en alle daders voor het gerecht te brengen.

"De genocide in Srebrenica laat zien tot welke misdaden nationalistische ideologieën leiden en herinnert ons eraan dat we meer dan ooit moeten blijven strijden tegen racisme, antisemitisme en alle andere vormen van haat, onverdraagzaamheid en discriminatie", besloot de minister. 
12 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Patrick Moorthamer

  @ Stefaan v.w.b daar nijpt het schoentje zoals jij zegt en politici die hebben totaal niks uit verleden geleerd en solferen de burger op met het probleem dat zei creëren !

 • Carolus Vif

  luc als blauwhelm heb je orders en die komen er eigenlijk op nee dat je niks mag doen je hebt er trouwens de middelen niet voor , de ndl stonden met lichte wapens en een paar man tegen een goedbewapend leger ze konden niets doen tenzij zelf nuttelooos sneuvelen

 • Rudy Van Daele

  Dit staat Europa nog te wachten, de grote onzichtbare is dit aan't voorbereiden.

 • HENDRIK DE MEIJER

  Maar geen woord over de mededaders die aan de zijlijn stonden te kijken en dit alles lieten gebeuren nl Nato en VN.

 • Luc Van Hauwermeiren

  Het enige waaraan dit mij herinnert is de ongelooflijke lafheid van de Nederlanders en de totale onmacht van Europa. Al de rest is prietpraat.