Minister die zich terugtrok uit race om leiderschap Britse Conservatieven steunt Boris Johnson

De Britse minister van Gezondheid Matt Hancock heeft zijn steun uitgesproken voor Boris Johnson om na Theresa May de Britse Conservatieven te gaan leiden.
AP De Britse minister van Gezondheid Matt Hancock heeft zijn steun uitgesproken voor Boris Johnson om na Theresa May de Britse Conservatieven te gaan leiden.
De Britse minister van Gezondheid Matt Hancock steunt Boris Johnson in de race om het partijleiderschap van de Conservatieven. Dat schrijft hij in een ingezonden brief in The Times. Vrijdag trok hij zichzelf terug als kandidaat voor het leiderschap.

"Vanaf vrijdag heb ik alles op een rijtje gezet en ben ik tot de conclusie gekomen dat Boris Johnson de beste kandidaat is om de Conservatieve Partij te verenigen", schrijft Hancock. "Johnson is bezig met een goede campagne en wordt vrijwel zeker de nieuwe premier. Hij kan zorgen voor een goede brexit."
Premier Theresa May kondigde vorige maand haar vertrek aan. Haar positie was onhoudbaar geworden na meerdere mislukte pogingen haar brexitdeal met de EU door het Lagerhuis te loodsen.

Bij de interne leiderschapsverkiezing zijn eerst de 313 conservatieve parlementariërs aan zet. Zij houden stemrondes tot twee kandidaten over zijn. Daarna mogen de circa 160.000 leden van de partij zich uitspreken over wie de partijleider wordt.

Boris Johnson blijft sowieso de favoriet in de race naar Downing Street 10. Hij neemt het op tegen huidig buitenlandminister Jeremy Hunt, minister van Milieu Michael Gove, voormalig brexitminister Dominic Raab, binnenlandminister Sajid Javid en minister van Ontwikkelingszaken Rory Stewart. Die laatste is de enige die het brexitakkoord van May verdedigt en eventueel in een douane-unie met de EU wil blijven.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Frankske Uytenbroeck

    Het probleem met figuren als Johnson is dat zij gevangen zitten tussen hun populistische retoriek, en politieke realiteit. In hun populisme spelen ze graag de grote man, die een gunstigere deal moeten en zullen bekomen voor de brexit, of desnoods voor een no-deal brexit zullen gaan. In de politieke realiteit hebben zij die macht niet. Een no-deal brexit is vervelend voor de EU, maar een absolute ramp voor Engeland. Engeland gaat hoe dan ook verliezen.