Minister De Croo naar Washington voor lentevergadering IMF en Wereldbank

Alexander De Croo
Photo News Alexander De Croo
Minister van Financiën en Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) trekt  naar Washington voor de 'spring meetings' van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. Ook de Engelstalige uitgave van het boek van de vicepremier, 'De Eeuw van de Vrouw', wordt in de Amerikaanse hoofdstad gelanceerd.

Op de 'spring meetings' of lentevergaderingen van de zusterorganisaties IMF en Wereldbank bespreken de ministers van Financiën en voorzitters van centrale banken de toestand van de wereldeconomie. Op de agenda komt ongetwijfeld ook het thema van de verhoging van de quota van het IMF. Het Internationaal Monetair Fonds wil over voldoende middelen beschikken. De VS - belangrijkste bijdrager aan de instelling - staan evenwel weigerachtig tegenover een verhoging. 

Voor ons land is de bijeenkomst bijzonder. België is immers opnieuw aangeduid als voorzitter van zijn kiesgroep. Bij het IMF worden landen ingedeeld op basis van een relatief gewicht, gebaseerd op onder meer de bijdragen aan het IMF. Ons land zit in een kiesgroep van vijftien landen, samen met onder meer Nederland. Op het Internationaal Monetair en Financieel Comité (IMFC), dat de raad van gouverneurs adviseert, zal België bij monde van minister De Croo spreken namens die vijftien landen.

Ook de bijeenkomst van de Wereldbank wordt bijzonder. De zusterorganisatie van het IMF en de grootste instelling voor ontwikkelingssamenwerking in de wereld heeft immers sinds enkele dagen een nieuwe baas, de Amerikaan David Malpass. Die staat bekend als een trouwe aanhanger van de Amerikaanse president Donald Trump. In het verleden toonde Malpass zich net als zijn president geen grote fan van de Wereldbank. 

In Washington vindt ook de Amerikaanse lancering plaats van 'The Age of Women. Why Feminism also Liberates Men', de Engelstalige uitgave van het boek van De Croo. Het pleidooi voor meer vrouwen in leidinggevende functies haalde onlangs The Washington Post.
14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Gerry Cle

  Welke stomme reacties weeral. Sommigen hier denken warempel dat De Croo zelf die vergadering belegd heeft om zijn boek te promoten. Anderen vinden dan weer dat het klimaat gaat opwarmen door de reis van de deelnemers. (Hoogst waarschijnlijk zijn ze zelf klimaat ontkenners.) Een iemand zegt zelfs dat België niets te betekenen heeft terwijl in de tekst staat dat we 15 landen vertegenwoordigen.

 • Valentin Valmont

  Vervuilend en duur... men kan toch vergaderen via callconference tegenwordig, zonder zich te moeten verplaatsen!

 • Claude Sanders

  Ja nog maar een reisje naar de Verenigde Staten om een boekje te promoten,of misschien deelt hij er nog enkele miljoenen uit zoals in Afrika,moet kunnen, hij is tenslotte lid van de club van de 'DOENERS"

 • Jennifer Peeters

  Weeral een plezierreisje op kosten van de belastingbetaler om een boek te gaan promoten. Hoe is hij daar geraakt? Met de fiets? Het is duidelijk dat deze zakkenvuller zich niks aantrekt van het klimaat!!!

 • Peeters Freddy

  Foei Alexander, een vliegreisje naar de states terwijn spijbelaars op straat komen, of is die trip deels ingekaderd als paasverlof.