Mini-aardbeving aan grens tussen China en Noord-Korea, mogelijk door “explosie”

Archiefbeeld van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
AFP Archiefbeeld van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
Aan de grens tussen China en Noord-Korea is vandaag een mini-aardbeving geregistreerd. Peking zegt dat die mogelijk is veroorzaakt door een "explosie". Eerder op de dag werd bekend dat de Chinese president Xi Jinping later deze week een officieel bezoek brengt aan Noord-Korea.

Volgens de Chinese seismologische dienst was er om 19.38 uur plaatselijke tijd een aardbeving met een magnitude 1,3 in de Chinese stad Hunchun, aan de grens met Noord-Korea.

De aardbeving is te wijten aan explosies voor industriële doeleinden, zo hebben de Chinese autoriteiten bekendgemaakt. Het bedrijf Jilin Longye Blasting heeft immers explosies op gang gebracht in een steengroeve. Volgens de Chinese sociale website Weibo is niemand gewond geraakt en is er ook geen schade veroorzaakt. Wel zijn er nog verificaties aan de gang. 

Dezelfde regio werd in september 2017 opgeschrikt door een nucleaire test van het regime in Pyongyang. Die gaf aanleiding tot een aardbeving met een magnitude van 6,3.

De ondergrondse site van Punggye-ri, vlakbij China, vormde het toneel van zes nucleaire testen van Noord-Korea. Het bestaan van de testlocatie werd onthuld in 2006. Vorig jaar verbond de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un er zich toe om de locatie onbruikbaar te maken als gebaar van goede wil in aanloop naar zijn historische top met de Amerikaanse president Donald Trump in Singapore, op 12 juni 2018. De vernietiging van de site gebeurde onder toezicht van buitenlandse journalisten.

Vorig jaar werd de ondergrondse site van Punggye-ri onbruikbaar gemaakt.
Photo News Vorig jaar werd de ondergrondse site van Punggye-ri onbruikbaar gemaakt.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.