Minder strijders sluiten zich aan bij Islamitische Staat

Ter illustratie, strijders bij een vlag van IS
ANP Ter illustratie, strijders bij een vlag van IS
De afgelopen maand heeft IS veel minder nieuwe strijders kunnen rekruteren dan in de maand ervoor. En in vergelijking met de hoeveelheid strijders die zich vorige zomer bij terreurgroep IS (Islamitische Staat) aansloten, viel de afgelopen maand helemaal tegen. Dat meldde het Syrische Observatorium voor Mensenrechten vandaag.

Dat meldde dat sinds 21 januari voor zover bekend zich maar 54 nieuwe strijders hebben aangesloten, tegenover honderden in de maand ervoor. Die cijfers zijn vermoedelijk verre van accuraat en niet te verifiëren, maar staan wel in schril contrast met de 6.300 strijders waarvan het Observatorium weet dat die zich aansloten direct na de stichting van het kalifaat in juli 2014.

De terreurgroep heeft vandaag in het noordoosten van Syrië 56 assyrische christenen ontvoerd. Ze zouden naar al-Hassaka zijn gebracht. Het is onduidelijk hoe het met ze gaat. IS valt systematisch groepen aan die er een andere geloofsleer of -interpretatie op na houden dan de leden van de terreurgroep. Eerder deze maand publiceerde IS een video waarin te zien is hoe 21 koptische christenen uit Egypte onthoofd worden.