Minder migranten in de kampen op Egeïsche eilanden

Vluchtelingen op het eiland Lesbos wachten vertwijfelend op wat komen gaat
REUTERS Vluchtelingen op het eiland Lesbos wachten vertwijfelend op wat komen gaat
Het aantal migranten dat op de Griekse eilanden in het oosten van de Egeïsche Zee vertoeft is teruggelopen, zo blijkt uit een statistiek die het Griekse ministerie voor Migratie vandaag heeft gepubliceerd.

In en om de zogenaamde ‘hotspots’ (registratiecentra) leefden begin deze maand bijna 16.000 mensen. Twee maanden geleden was hun aantal op de eilanden Lesbos, Chios, Samos, Leros en Kos tot ongeveer 20.000 gestegen. 

Om de kampen te ontlasten bracht de regering in Athene de voorbije maanden duizenden migranten naar het vasteland. Het gaat om mensen die klaarblijkelijk bescherming nodig hebben zoals gezinnen, alleenstaande vrouwen en minderjarigen, en leden van religieuze minderheden. 

Van gisteren tot deze morgen zijn er op de eilanden 148 nieuwe migranten aangekomen. Gelijktijdig zijn 234 mensen naar het vasteland gebracht. Volgens de Vluchtelingenorganisatie van de VN zijn er sinds het begin van dat jaar bijna 30.000 mensen vanuit Turkije op de Griekse eilanden aangekomen. 

Problematisch blijft de ‘hotspot’ op Samos. Daar vertoeven in het kamp van Vathi bijna 4.000 mensen terwijl er maar opvangcapaciteit voor 648 is. Op Lesbos zit het kamp van Moria met een capaciteit van 3.100 mensen maar met een aanwezigheid van bijna 5.800 migranten overvol.

Bekijk ook:

FB stuurt transmigranten bericht om reis naar Engeland af te raden

Je cookie instellingen zorgen ervoor dat deze inhoud niet getoond wordt.
Pas je cookie instellingen hier aan.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.