Minder ‘gele hesjes’ de straat op in Frankrijk, tien agenten gewond bij rellen in Lyon

AFP
Opnieuw zijn in Frankrijk 'gele hesjes' de straat opgetrokken, voor de 26e zaterdag van protest. De daling van de opkomst lijkt zich na zes maanden van protest te bevestigen. Zowat 18.600 Fransen kwamen in diverse steden op straat, waarvan 1200 in Parijs. In onder meer Lyon, Toulouse en in Nantes is het tot relletjes gekomen.

Vorige week al was het met 18.900 demonstranten, van wie 1.460 in Parijs, de magerste opkomst sinds de start van het protest tegen het sociale en fiscale beleid van de Franse regering. Ook de weken voordien viel het aantal deelnemers al terug. Op 17 november ging het nog om 282.000 ‘gele hesjes’.

In Lyon zijn er naar schatting zo’n 2.500 mensen de straat opgetrokken, zo schat een journalist van het persbureau AFP. In Nantes zouden er dat volgens AFP tussen de 2.000 en 3.000 zijn, een politiebron spreekt er van 2.300. Ook onder meer in Toulouse en Bordeaux waren er optochten. De organisatoren van de gele hesjes betwisten de officiële cijfers. Zij telden zelf meer dan 37.000 deelnemers.

In Toulouse en in Nantes zijn de betogingen gepaard gegaan met rellen. Zo werd in Nantes een politiebrigade bekogeld met projectielen. Daarop rukten agenten uit en gebruikten ze niet-dodelijke wapens om de menigte uiteen te jagen.

Ook in Lyon ging het mis. Daarbij zijn tien agenten gewond geraakt toen ze flessen, stenen en bommetjes toegeworpen kregen. De demonstratie in de stad verliep volgens de politie normaal, totdat zogeheten ‘brekers’ zich bij de menigte voegden. Zij “kaapten de demonstratie”, meldt de politie van Lyon. “Keur deze acties niet goed en sluit deze mensen buiten, waardoor de ordediensten hun werk kunnen doen.” De politie zette traangas in.

AFP
AFP
AFP
In Lyon kwam het tot rellen.
AFP In Lyon kwam het tot rellen.
AFP
AFPReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.