Minder dan de helft van vluchtelingenkinderen gaat naar school

Jonge Syrische vluchtelingen doen hun huiswerk in een VN-vluchtelingenkamp in Libanon.
afp Jonge Syrische vluchtelingen doen hun huiswerk in een VN-vluchtelingenkamp in Libanon.
Minder dan de helft van de vluchtelingen met schoolgaande leeftijd gaan effectief naar school. Dat zegt de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties (UNHCR). Die waarschuwt voor de negatieve gevolgen die dit heeft voor het land waar ze opgevangen worden.

"We moeten investeren in vluchtelingenonderwijs of we betalen de prijs van een generatie kinderen die gedoemd is op te groeien terwijl ze niet in staat zijn om zelfredzaam te worden, werk te vinden en bij te dragen aan de gemeenschap", zegt Filippo. Grandi, Hoog Commissaris voor de Vluchtelingen.

Volgens schattingen in het rapport van het agentschap gaan ongeveer 3,7 miljoen van de naar schatting 7,1 miljoen vluchtelingenkinderen niet naar school. Ongeveer 63 procent gaat naar de lagere school, vergeleken met 91 procent van de kinderen in het algemeen. Dit percentage is slechts 24 procent op de middelbare school, ruim onder de geregistreerde 84 procent in het algemeen. Slechts 3 procent van de jonge vluchtelingen bereikt de universiteit, vergeleken met 37 procent van hun leeftijdsgenoten. 

De UNHCR roept regeringen en donateurs op initiatieven te lanceren om scholen te bouwen, leraren op te leiden en de onderwijskosten van jonge vluchtelingen te dekken. Zonder opleiding of uitzicht op een baan zijn "adolescenten kwetsbaarder voor uitbuiting en de verleiding om illegale activiteiten te ondernemen uit wanhoop", zegt het rapport.
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Peter Janssen

  "We moeten investeren in vluchtelingenonderwijs".. Nee, dat moeten wij níet! Vluchtelingen moeten terugkeren, zelf voor onderwijs zorgen in eigen land en de puinhoop vd oorlog ruimen en heropbouwen!Dat unhcr maar begint met scholen te bouwen in de thuislanden,ze kunnen bij hún regeringen en de rijke oliestaten gaan bedelen voor de financiering!

 • Caroline Bex

  Ik denk dat deze cijfers voornamelijk betrekking hebben op vluchtelingenkinderen die niet in het westen worden opgevangen... In elk geval, de enige vormen van ontwikkelingshulp die effectief zijn, zijn anticonceptieprogramma’s en onderwijs aan meisjes!

 • leen hanssens

  De brave belg zal het wel betalen.

 • Marc Van Den Berghe

  Het loopt in het honderd met ons België. Er is amper blauw op straat, iedereen doet maar, justitie is het noorden kwijt, ons ooit zo mooie België raken we kwijt en de brave Belgen werkten verder en langer en... keken ernaar, jammer.

 • lieve vanderstraeten

  Bouw scholen in hun land, leidt ze op, zodat ze hun land weer kunnen opbouwen en niet naar andere landen moeten vluchten, waar ze zich nooit zullen thuis voelen! Steek daar uw geld in