Minder baby's geboren in China, ondanks afschaffing eenkindpolitiek

Kinderen voederen duiven in een pak in Peking.
EPA Kinderen voederen duiven in een pak in Peking.
Het aantal geboortes in China is vorig jaar gedaald tegenover een jaar eerder, en dat ondanks het laten varen van de eenkindpolitiek.

Er werden in 2017 17,23 miljoen baby's geboren in het meestbevolkte land ter wereld, terwijl er dat in 2016 nog 17,86 miljoen waren. Dat meldt Ning Jizhe, directeur van het nationaal bureau voor de statistiek. China telt ongeveer 1,38 miljard inwoners.

Oorzaken

Toch blijft het aantal geboortes "relatief hoog", zegt de nationale commissie voor gezinsplanning en gezondheid. 

De commissie ziet twee oorzaken voor de achteruitgang: het aantal vrouwen op vruchtbare leeftijd is gedaald en stellen kiezen er steeds meer voor om pas op latere leeftijd aan kinderen te beginnen. Dat er minder vrouwen op vruchtbare leeftijd zijn, is deels precies door het eenkindbeleid te verklaren. Koppels die slechts één kind mochten krijgen, verkozen een zoon en brachten een pasgeboren dochter vaak om. Dat koppels later aan kinderen beginnen, illustreert de invloed van de westerse levensstijl waarbij beide ouders uit werken gaan.

De Aziatische grootmacht zag zich genoodzaakt om de eenkindpolitiek, die eind jaren zeventig werd ingevoerd, aan de kant te schuiven als antwoord op de sterke vergrijzing in het land. Sinds 2013 mochten stellen met één kind al voor een tweede kind gaan. Sinds 2016 is dat privilege opengesteld voor alle Chinezen.
4 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Ingrid De Clercq

  Het wordt tijd dat overal in de wereld iedereen maar max. 2 kinderen krijgen. We zijn allang met te veel!

 • Fien Vandenbrugge

  Man dat erg manier van politiek

 • Els Vervoort

  Hetzelfde probleem als hier dus. Werken, wroeten en zweten zodat de multinationals en de staat enorme winsten kunnen maken. Maar, oeps, effe vergeten dat die mensen dan geen tijd meer hebben om voor genoeg nakomelingen te zorgen. Maar ach geen nood, Afrika, de wieg van de mensheid, zal wel mensen leveren. Blijft nog een vraagje over. Wie gaat ze opvoeden en opleiden?

 • Martine Rochtus

  Er zijn nog veel landen waar ze de 1 kind regel beter eens zouden toepassen ...