Minarettenkwestie: Iran roept Zwitserland op het matje

UNKNOWN

De Iraanse minister van Buitenlandse Zaken heeft de Zwitserse ambassadeur naar Teheran geroepen. Doel van de ontmoeting is zijn ongenoegen te uiten over de uitslag van het referendum waarbij de Zwitsers zich vorige zondag uitspraken voor een verbod op minaretten.
 
Het ministerie zegt dat dergelijke zaken enkel de zogenaamde 'islamofobie' en de vooroordelen tegen buitenlanders in Europa aanzwengelen. "Daarnaast doen ze de spanningen tussen moslims en christenen verder stijgen", klinkt het.
 
"Beeld geschaad"
Minister van Buitenlandse Zaken Manouchehr Mottaki richtte zich ook tot zijn Zwitserse evenknie Micheline Calmy-Rey. "Een land dat beweert respect te hebben voor democratie en mensenrechten mag een dergelijk referendum nooit toestaan", was zijn boodschap tot haar. "Religieuze waarden zouden nooit onderwerp mogen zijn van een referendum. In de ogen van moslims wereldwijd heeft de ban op minaretten het beeld van Zwitserland als een progressief land geschaad."
 
Het hoofd van de Iraanse diplomatie voegde eraan toe dat hij hoopt dat de Zwitserse regering de nodige stappen zal ondernemen om ervoor te zorgen dat het verbod niet toegepast wordt. In Zwitserland wonen ongeveer 400.000 moslims. (anp/svm)