Miljoenenboete voor Boeing wegens opzettelijk gebruik van defecte onderdelen voor 737 MAX

Medewerkers werken aan het werk in de Boeing-fabriek in de Amerikaanse staat Washington.
AFP Medewerkers werken aan het werk in de Boeing-fabriek in de Amerikaanse staat Washington.
De Amerikaanse luchtvaartwaakhond Federal Aviation Authority (FAA) wil Boeing een miljoenenboete opleggen. De vliegtuigbouwer zou willens en wetens defecte vleugelonderdelen voor de 737 MAX hebben gebruikt. Volgens de FAA voerde Boeing te weinig kwaliteitscontrole uit bij zijn leveranciers. Uit tests van de onderdelen bleek dat ze niet sterk genoeg waren, maar de vliegtuigbouwer monteerde ze toch op 178 vliegtuigen.

De FAA stelt een boete van 5,4 miljoen dollar voor, omgerekend een kleine 4,9 miljoen euro. De boete heeft overigens niets te maken met de twee crashes van toestellen van het type 737 MAX waardoor de vliegtuigen al sinds maart aan de grond staan. In december kreeg Boeing ook een boete voor hetzelfde vergrijp bij 133 vliegtuigen van het type 737 NG, de voorloper van de 737 MAX. Die bedroeg 3,9 miljoen dollar.

Boeing liet in een verklaring weten de defecte vleugelonderdelen te vervangen. Ook belooft de vliegtuigbouwer beterschap.

Dennis Muilenberg, de Boeing-topman die
 op 23 december moest opstappen vanwege zijn aanpak van de crisis rond de 737 MAX, krijgt geen ontslagvergoeding. Dat maakte Boeing vandaag bekend. Muilenburg moet ook niet rekenen op een bonus voor 2019, zo staat te lezen in een document dat aan de Amerikaanse beurswaakhond Securities & Exchange Commission (SEC) werd bezorgd.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Remi Kurajber

  Pff... 5 miljoen dolar. Peuleschil, als men weet dat alleen 1 toestel rond 60 miljoen dolar kost

 • Marc Van der Vloedt

  Muilenberg zal met zijn oprot premie die boete betalen en misschien ook nog de verantwoordelijkheid opnemen voor vliegramp slachtoffers van zijn afgeleverd product!

 • Jef Lois

  Warom wa Ord dit bedrijf niet stil gelegd en volledig door belicht op fouten en corruptie? Waarom word er niemand van de bedrijfsleiders vervolgd wegens doodslag want er zijn door beslissingen van bep topmensen doden gevallen?

 • Jozef Verstraeten

  Een peulschil voor de grootste criminelen die er bestaan, de verantwoordelijken zouden het daglicht niet meer mogen zien en een miljardenboete zou op zijn plaats zijn. Ongelooflijk...

 • willem merken

  Er is een verschil tussen een defect onderdeel en een dat niet voldoet aan de specificaties. Hoe moet een technieker die dat onderdeel moet plaatsen zien dat het niet ok is.