Miljoenen Amerikanen kregen vandaag 'Presidentieel Alarm' op hun gsm

EPA
Miljoenen Amerikanen kregen vandaag tegelijkertijd een sms met de boodschap 'Presidential Alert' (Presidentieel Alarm, red.). Het bericht was een test die werd verstuurd door FEMA, het Amerikaanse Federaal Bureau voor Rampenbestrijding, dat op die manier het publiek voortaan wil waarschuwen voor een nationale ramp.

Om 14.18 uur Eastern Daylight Time (de tijdszone van de oostkust van de VS) kregen miljoenen Amerikanen tegelijkertijd een sms'je dat gepaard ging met een luide toon en een speciale vibratie met de boodschap: "Dit is een test van het Nationaal Draadloos Noodalarmsysteem. Er is geen actie nodig." Twee minuten later volgde een apart alarm op televisie en op de radio.

Het waarschuwingssysteem werd opgezet onder Trumps voorganger Barack Obama. De Presidential Alerts zullen in de toekomst verstuurd worden in het geval van een ramp of terreuraanval. Amerikaanse GSM-gebruikers kunnen zich niet afmelden voor de dienst.

De berichten kunnen naar 225 miljoen Amerikaanse gsm's tegelijkertijd verstuurd worden. Sommige mensen berichtten vandaag echter dat ze niets ontvangen hadden of dat het alarm met vertraging toekwam.

Regeringsmedewerkers beklemtoonden dat president Donald Trump niets te maken had met dit bericht en dat hij het alarm niet persoonlijk kan activeren. Geen enkele president "zal op een dag wakker worden en kunnen proberen een persoonlijk bericht te sturen", luidde het.

"Presidential Alert" werd meteen een populaire hashtag op Twitter.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Hugo Schelstraete

  Dom idee. Zal prima werken als het netwerk plat ligt.

 • Gerard Braeckmans

  Verwachten ze daar een nationale ramp? Misschien een politieke?

 • Benny Denies

  Heeft niks met Obama te maken.wanneer gaan jullie eens de waarheid vertellen,denk je nu echt dat mensen enkel naar het Belgisch nieuws kijken.

 • Leon Van der Neffe

  Idd ik heb dit vandaag ook gekregen in Californië. Dit was trouwens al weken op voorhand aangekondigd. In de VS krijgen we dit soort berichten ook als er kinderen verdwenen of ontvoert zijn. Snap niet dat ze dit in België nog niet hebben.